Varázslatos holdtölte van ma

Nyugtalanabbul alszunk a teliholdas éjeken, ingerlékenyebbek vagyunk ilyenkor, sőt, ezeken a napokon kapják a legtöbb riasztást a mentők, állítólag a rendőrség is gyakrabban vonul, és erősebben véreznek a sebek.

Jónéhány megfigyelés és vélhetően legalább ugyanannyi feltételezés született arról, hogyan hat az életünkre a holdtölte. Akárhogy is, az érzékenyebb idegrendszerűeket nem szokta hidegen hagyni. És itt nem pusztán a holdkórosokra, az éjszaka mélyálomban bolyongókra gondolhatunk.

Tudjuk, hogy egykor számos, a Föld különböző pontján virágzott kultúrában holdnaptárat használtak; hogy a tengerek árapálymozgását elsősorban a Hold tömegvonzása szabályozza, ha a női menstruációs ciklust nem is, bár valamiféle összefüggés a kettő között egyáltalán nem kizárt.

Egy biztos, a telihold elbűvölő, fenséges látványa mindenkire hatással van, lelki-szellemi és testi vonatkozásban egyaránt. Miként az is garantált, hogy a hold megtelik, majd elfogy, minden hónapban nyolc különböző fázisát látjuk. A ciklusok átlagos időtartama 29 nap 12 óra 44 perc. Teliholdkor a Föld a Nap és a Hold közé kerül, és a Hold felénk eső oldalát, félgömbjét teljesen megvilágítja a napsugár, ilyenkor a holdkorong teljessé válik.

Végül egy ajánló a témához, akár álmatlan éjszakákra is: a telihold mágikus bálja áll a csúcspontjában Mihalil Bulgakov Mester és Margaritájának, a regény térben és időben repked, akár a boszorkányok a levegőben, csodákkal teli, végül a halhatatlan szerelem koronázza meg, és hősei elindulnak holdsugárösvényen a földöntúli, örök hajlékukba.

Fotó: a kaposvári Csiky Gergely Színház Mester és Margarita c. előadásából, 1983.
Fotó: a kaposvári Csiky Gergely Színház Mester és Margarita c. előadásából, 1983.

 

Megosztás