Városunk fölött is elrepülhetnek a Gripenek

A kecskeméti repülőbázisról indítják a pilótákat a kiképzési terv szerint. Ma és holnap a délutáni és esti órákban számíthatunk a vadászrepülőgépek jelenlétére Nagyatád felett is.

Ezek MiG-ek voltak, nem is láttam őket” – mondta Boston Cézárja a Csinibaba című filmben, amikor az egykori vadászrepülőgépek hangos zúgással elrepültek a budapesti park fölött.

„Ezek MiG-ek voltak, nem is láttam őket.”

Egyelőre még mi sem láttunk-hallottunk repülőgépeket városunk felett elszáguldani, de persze nem kizárt, hogy csak nem volt szerkesztőségünk elég szemfüles. Mindenesetre ma és holnap délután többször is hangos robajt hallhatunk az égből, ugyanis tegnap a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisa facebook oldalán jelentette be, hogy szeptember 13-15 között légi gyakorlatokat végeznek az ország több városának légterében – köztük Nagyatád fölött is. No persze nem MiG-ekkel, hanem Gripen féle vadászrepülőkkel érkeznek. Az érintett települések között vannak környékünkön Kaposvár, Szigetvár és Nagykanizsa is. A gyakorlatozás délután 15 óra és 22 óra között történik.

A vadászrepülőgépek hangos, több kilométerre elhallatszó morajlását az okozza, hogy a légi járművek a hangsebességnél gyorsabban szelik a levegőt, és így úgynevezett hangrobbanást okoznak – ugyanezen jelenség okozza az ostor csattanását és a mennydörgést is.

Egyébként éppen a napokban született döntés arról, hogy mi lesz a sorsa a magyar Gripen repülőgépeknek, a témában a Portfólió hozott le cikket.

Megosztás