Védettségi nélkül nem léphetnek be a szülők az iskolába

December 1-től szigorítják a beléptetés rendjét a miniszteri határozat szerint. Nagyatádon ez nem jelent nagy változást. A városban kissé nőtt a fertőzött és a házi karanténban lévő diákok száma.

A Kásler Miklós jegyezte levelet a Telex hozta nyilvánosságra. Ebben az Oktatási Hivatal arról tájékoztatja az iskolaigazgatókat, hogy ha december elsejétől a gyerekeket iskolába kísérő vagy onnan hazakísérő szülőnek nem lesz védettségi igazolványa, akkor csak egy kijelölt pontig léphet be az iskola területére. A levél szerint eleve csak egy szülő mehet be a gyerekkel vagy a gyerekért az iskolába védettségi igazolás nélkül.

Nálunk már a tanév eleje óta az iskola kapujában várják a szülők a gyerekeket, az épületbe csak előzetes egyeztetés alapján léphetnek be, úgyhogy nagy változást nem okoz a határozat – mondta Iváncsics Gyula főigazgató. – Az iskolánkban jelenleg 4 osztály vesz részt tantermen kívüli digitális oktatásban, 106 diák van házi karanténban, természetesen a megelőzés céljából. Hat igazoltan fertőzött diákunk van, ha ők sokan lennének, akkor lenne gond. Most már rendszeresen szűrik a gyerekeket otthon a szülők vagy a háziorvosuk. Már csak azért is, mert van jó néhány felső légúti panaszos diákunk, és a hasonló tünetek miatt nehéz megkülönböztetni a két betegséget. A szülők többnyire felelősen viselkednek – jobb félni, mint megijedni -, és elvégzik a tesztelést.

Az igazgató szerint felső légúti panaszokkal átlagosan a diákok 5-7 százaléka küzd jelenleg, a számuk osztályonként változik.

A fent említett határozat nem vonatkozik a középiskolákra (más minisztérium a fenntartójuk). Bár valószínűleg követni fogja egy hasonló, rájuk érvényes előírás. A két nagyatádi középiskolában november 8-9-e óta kötelező a maszkhasználat. Az Adyban órán is, diákoknak és pedagógusoknak egyaránt. A technikum-gimnáziumban egyelőre minden osztály jelenléti oktatásban tanul, úgy tudjuk, mindössze néhány koronavírusos diákjuk van. Viszonylag magas, 70 százalék körüli a tanulók átoltottsága. A szalagavató ünnepségen való megjelenéshez is kötelező tették a védettségi igazolvány meglétét, és 4 főben korlátozták a hozzátartozók számát egy-egy végzős diákra vonatkozóan.

A szakközépiskolába éppen a héten tért vissza egy karanténban lévő osztály és egy szakmai csoport, vagyis most teljes létszámmal működik az iskola.

 

Megosztás