Végéhez közeledik az örökbefogadott szobrok állagmegóvása

A Nagyatádi Szoborpark öt műalkotását teljesen restaurálták, tíz folyamatban van, a többit január végéig elvégezhetik azok, akik vállalták. Összesen 34 szobrot fogadtak örökbe.

Az 1975-ben megvalósult első szimpózium és a nyomában létrejött Nagyatádi Nemzetközi Faszobrász Alkotótelep és Szoborpark fennállása alatt majdnem 160 nagy méretű faplasztika született. Ma csaknem 60, sokszínű formavilágot bemutató szoborcsoport nyújt felejthetetlen esztétikai látványt az erdősávval, patakkal övezett lankás területen. Közülük 34-et fogadtak örökbe magánszemélyek, civil szervezetek, intézmények és gazdasági társaságok egy évvel ezelőtt.

A helyszínen az elmúlt két napon tartották az ide utolsó alkotóműhely-foglalkozásokat. A projekt jövő januárban zárul.

Huszár Endre és Békési Ervin restaurál. Fotó: Pünkösd Márton
Huszár Endre és Békési Ervin restaurál. Fotó: Pünkösd Márton

Azonban ezzel nem szeretnénk befejezni, mert értékes kezdeményezés, és ha már nem is lesz rá pályázati támogatás, lehetőségünkhöz mérten saját erőből folytatnánk a maga nemében egyedülálló szoborpark alkotásainak a rendbe tételét – mondta Pünkösd Márton, a Nagyatádi Kulturális és Sport Központ igazgatója. – Jelenleg ott tartunk, hogy öt műalkotást szinte teljesen restauráltak, a többinek megkezdték a legsürgősebb állagmegóvó munkálatait. Akik még nem fejezték be, januárig még megtehetik.

A restaurálások művészeti vezetője Békési Ervin szobrászművész, aki maga is kiveszi a részét a munkálatokból. Többen két műalkotás megőrzéséről is gondoskodnak, a nagyatádi szakképző iskola pedig a felújításon felül még eszközökkel is segített.

A Nagyatádi Kertbarát Kör tagjai végzik a felújítást. Fotó: Pünkösd Márton
A Nagyatádi Kertbarát Kör tagjai végzik a felújítást. Fotó: Pünkösd Márton

Megosztás