Vigyázat, ne dőljünk be!

Kamuszámlákat küldenek az NKM Energia Zrt. nevében, jelezték olvasóink. A megnyert vagy örökölt milliók helyett most ezzel a trükkel próbálnak pénzt kicsalni belőlünk az adathalászok.

A levél arról értesít bennünket, hogy az új számlánk elkészült, és azt rögvest kényelmesen ki is egyenlíthetjük a „Bankkártyás fizetés” linkre kattintva. Az ilyen levelek felületes ránézésre és kevésbé jártasak számára hivatalos online számláknak tűnnek.

Ám ezek az elektronikus levelek valójában külföldi email-címekről érkeznek, a bennük elhelyezett, pénzbefizetésre szolgáló linkek pedig nem a hazai szolgáltatók oldalára (jelen esetben a nemzetikozmuvek.hu-ra) mutatnak. A mostani pl. az igencsak gyanús case-hungry.energiankmszalma.cyou-ra. Aki megpróbálja befizetni az első pillantásra meggyőzőnek tűnő kamuszámlát, adathalászok csapdájába esik. Ők természetesen a tapasztalatlan felhasználókat célozzák, és szinte mindig találnak valakit, aki bekapja a csalit.

Ebben az esetben is árulkodó már a cím is: energnkm@new.republican. A nagyvállalatok ugyanis mindig hivatalos címről kommunikálnak. Ugyancsak tipikus jel a megszólítás, hiszen általában nem névre szóló értesítést kapunk, ahogy ez esetben sem: Tisztelt Ügyfelünk!

Az adathalászok trükkjeiről, ill. csapdáik elkerüléséről itt írt a Qubit.

Megosztás