Visszakerült helyére a napkorong! Videóval!

Ma visszahelyezték méltó helyére a „Nap és Hold” című domborművet a járási hivatal épületére. A szobor már lassan 50 éve tartozik a nagyatádi városképhez, felújítási munkálatok miatt került átmenetileg raktárba.

Ma 11 órától darus kocsi blokkolta a gyalogos forgalmat a földhivatal előtt. Az ok: végre visszaszerelték a „napkorongot” jól megszokott, jól látható helyére. A munkálatok több órát vettek igénybe, mivel először le kellett vágni a domborművet tartó fémakasztóknak a végükből, mind a 16-nak. A díszt négy különálló darabban helyezték vissza, a munkások szerint ezek súlya a 40 kilót is elérte. 

A Járási Hivatal épületén nemrég energetikai pályázaton nyert forrásból klimatizálási felújításba kezdtek. Nyílászárókat cseréltek, napelemeket telepítettek a tetőre, és hatékonyabb szigetelőburkolattal is ellátták – ezért kellett a domborművet átmenetileg leszerelni. Most újra felkelt a nap a földhivatal horizontján.

A domborművet 1970 júliusában a Járási Hivatal átadásával egyidőben avatták fel. Bors István Munkácsy-díjas szobrász alkotásán a nappal és az éj szimbólumai díszelegnek, így kapta a címét is: „Nap és Hold”. A művésznek egyébként, nem messze a napkorongtól, még egy alkotása gazdagítja a városképet: a Széchényi parkban áll a II. világháborús emlékműve. 

Fotók, videó: Röhrig Dániel, Grunner Fanni

Megosztás