Vona: munkahely- és otthonteremtés!

Meg fogjuk fékezni a fiatalok kiáramlását az országból – állította ma Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje Nagyatádon. – Történelmi jelentőségű otthonteremtési programra és a korrupció felszámolására van szükség.

– Sokan mondják: ha Isten a háta mögé nézne, akkor Dél-Somogyot látná. Szomorú körülnézni errefelé az ünnepek után, azt látni, ahogy a fiatalok, a középkorúak visszamentek Nyugat-Európába – kezdte a nagyatádi utcafórumot Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje. – A mindenkori kormányok évtizedek óta megfeledkeztek erről a térségről, valamiféle perifériává züllesztették. Itt nincs jövőkép. Ezt kell mindenáron kezelnünk, ha megkapjuk az emberektől a felhatalmazást – utalt a közelgő választásokra. – Ki kell venni ennek a rabló kormánynak a kezéből a hatalmat, és meg kell állítani az ország szétlopását. Ha a románok be tudtak érni bennünket az egy főre jutó fogyasztásban, a szlovének és a szlovákok pedig le is hagytak minket, akkor világos mindenki számára, hogy igenis lenne itt fejlődési lehetőség.

Mint mondta, neki is két sógora dolgozik odakint, és mára már nincs is olyan család, amelyiknek a rokonsága körében ne lennének ilyenek. Az 50-60 fős hallgatóság előtt Vona Gábor pártelnök is azt hangsúlyozta: ha valami minősíti egy kormány munkáját, akkor az az, hogyan érzik magukat az országban az emberek. 

– Márpedig, ha tömegesen elmennek onnan, akkor magyarázhatják nekünk, hogy milyenek a makrogazdasági meg a munkanélküliségi mutatók – hangsúlyozta a Jobbik miniszterelnök-jelöltje. – Mindent el kell követnünk azért, hogy felszámoljuk a korrupciót, mert ha ellophatják a pénzünk, akkor csak lyukas vödörbe hordjuk a vizet. Ezermilliárdok mennek el fölöslegesen stadionokra, nálunk legdrágábbak az autópályák és így tovább. Ezt mind munkahelyteremtésre fogjuk fordítani. Ellenőriztem: az elmúlt években távolodtunk a német bérektől, és nem közelítettünk az európai életszínvonalhoz.

A legfontosabb feladatnak nevezte ő is a fiatalok és a középkorúak elvándorlásának a megállítását. Ma minden 6. magyar gyermek külföldön születik, hívta fel a figyelmet.

– Történelmi jelentőségű otthonteremtési programra van szükség – hangsúlyozta Vona Gábor. – A devizahitel csapdájába esetteknek pedig azt üzenjük, amit már 2009 óta: a felvételkori árfolyamon fogjuk forintosítani a hiteleiket.

Az elnök azzal folytatta: nem kíván a Kádár-rendszer iránt nosztalgiázni, de érdemes mindenkinek a saját családjában egy összehasonlítást tenni. Neki kőműves volt az édesapja és adminisztrátor az édesanyja, volt egy kertes házuk, háztáji gazdaságuk, egy Ladájuk, minden évben nyaraltak, ő és a testvére főiskolára, ill. egyetemre járhatott. Mi valósulhat meg ezekből manapság egy kőműves-adminisztrátor házaspár esetében? – tette fel a kérdést.

– Magyarországot élelmiszeripari nagyhatalommá kell tennünk, és itt a minőségre gondolok – jelentette ki, majd utalt az egykori Nagyatádi Konzervgyárra. – Nincs messze innen az autópálya, de a 68-as úton meglehetősen rázós volt ma idejönni Önökhöz – sorolta a térségben lévő teendőket.

A hallgatóság egyik kérdése a Jobbikot sújtó több száz milliós bírságra és a választásokon való részvételük ellehetetlenítésének a szándékára vonatkozott. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök-jelölt kijelentette: a kormánypártok megmutatták, kitől félnek valójában, a Jobbikot és személy szerint őt is azonban ezek a politikai támadások inkább csak még harcosabb munkára és kiállásra ösztönzik. Végül hangsúlyozta: amennyire hallatszott ennek a környéknek a hangja az országgyűlésben, az Ander Balázsnak köszönhető, és a választókerületben egyértelmű, ki képes legyőzni a kormányárt jelöltjét – Ander Balázs. 

Megosztás