Megdőltek a melegrekordok!

Nem mindenhol fáznak az ünnepek alatt! Sőt! Ausztráliában amúgy is „nyár” van karácsonykor, de idén egy durva hőhullám is elérte a kontinenst.

Az ország délkeleti részén átlagosan 14 fokkal volt melegebb, mint egy átlagos karácsonykor, vagyis a hőmérséklet napokig meghaladta 40 °C-ot is – írja a CNN. A nagy hőség miatt nagyobb a kockázata az erdőtüzeknek és tűzvészeknek, ezért a hatóságok rendkívüli riasztást adtak ki, illetve tűzgyújtási tilalmat rendeltek el az érintett területeken.

A hőhullámnak azonban várhatóan még nem mostanában lesz vége, ugyanis jellemzően január az ország legmelegebb hónapja. Sydneyben tavaly januárban 47,3 °C volt, ez egy fél fok híján megdöntött egy közel 80 éves melegrekordot. Sokan attól tartanak, hogy ez a mostani hőség csak egy még szélsőségesebb időjárás előjele. A klímaváltozás egyértelmű jelei ellenére az ausztrál kormány továbbra sem hajlandó csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. Pedig Ausztrália a világ élvonalában van a szén-dioxid-kibocsátásában, az ország energiaellátásának több mint 60 százaléka a szénerőművekre épül.

Megosztás