Óvjuk kedvenceinket is a hőségben!

Mindenki tudja, hogy kánikula esetén fontos a folyadékbevitel és testünk hűtése. De saját épségünk mellett fontos gondoskodnunk kedvencünk kényelméről és egészségéről is, ha már annyi örömet okoz nekünk a hétköznapokban!

Ahogy nekünk, embereknek, úgy háziállatainknak is nagy szükségük van a megfelelő hűtés biztosítására. Bundás barátaink számára is elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel, ezért mindig biztosítsunk számukra elegendő tiszta ivóvizet! Ne feledjük, nemcsak kutyánk, macskánk, de haszonállataink is igényesebbek a hőségben. Róluk is gondoskodhatunk a rendszeres ivóvíz utánpótlással.

A folyadékigény mellett fontos megemlíteni, hogy kedvenceink nem rendelkeznek olyan praktikus hűtési módszerrel, mint mi: állataink nem izzadnak. Ezért igyekezzünk számukra hűvös, árnyékos búvóhelyeket biztosítani. Az állatvédők sajnos sok esetben találnak rövid láncra kötött, a tűző napon hagyott kutyákat. Semmiképpen ne korlátozzuk kedvencünket abban, hogy árnyékos, hűvös helyre húzódhasson! A sétáltatás időpontját pedig próbáljuk a hűvösebb reggeli, illetve esti órákra időzíteni.

Számos jószág – különösen néhány kutyafajta – rendkívül kedveli a vizet. Ha tehetjük, leginkább kertes ház esetén, biztosítsunk nekik pancsolási lehetőséget, vagy fürdessük meg őket a megszokottnál többször. Ha időnk engedi, vigyük őket olyan helyre sétálni, kirándulni, ahol megmártózhatnak egy hűvösebb vizű tóban. (Természetesen csak olyan helyen tegyük ezt, ahol természetvédelmi szabályozások nem tiltják a kutyák fürdetését!)

Kedvenceinket semmiképpen ne hagyjuk magukra az autóban. Még lehúzott ablak mellett is veszélyes lehet rájuk nézve a hirtelen felforrósodó autó hőmérséklete. Ha mindenképpen muszáj kedvencünket magunkkal vinnünk, amíg távol vagyunk, inkább keressünk számukra egy árnyékos helyet, ahova rövid időre kiköthetjük. Itt se felejtsünk el gondoskodni számukra ivóvízről! (Egyes áruházak, plázák egyébként már próbálnak erre is megoldást nyújtani azzal, hogy külön elkerített kutyamegőrzőket alakítanak ki kedvenceink számára.)

Az Orpheus Állatvédő Egyesület összefoglalva a következő teendőkre hívja fel a figyelmet:

  1. A kánikulában sem szabad megfeledkezni a játékról és a hosszabb sétákról! Időzítsük őket kora délelőttre és késő délutánra, illetve estére! Érdemes a sétára is magunkkal vinni némi vizet, ha kedvencünk megszomjazna.
  2. Az állatok számára mindig legyen olyan hűvös, árnyékos hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni!
  3. Kedvenceinknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani! Ha kell, többször cseréljük a vizet!
  4. Házi kedvenceinket semmiképp se hagyjuk egyedül autóban, még nyitott ablaknál se! A tűző napon az autó belső hőmérséklete pillanatokon belül felforrósodhat.
Megosztás