Ukrán elnök: magunkra maradtunk a háborúban

Újabb szankciókat jelentettek be Oroszország ellen az uniós tagállamok és az USA vezetői, de az is világossá vált, egyelőre nem tudják megakadályozni Putyin agresszióját. Ám nagyon drága árat fizettethetnek érte.

Újabb pénzügyi, gazdasági büntetőintézkedések jelentett be csütörtökön a Fehér Házban Joe Biden. Ám közben azt is kénytelen volt beismerni, nem tudja megakadályozni, hogy Putyin azt csináljon Ukrajnával, amit akar. Hosszabb távon viszont nagyon fájdalmassá teheti számára.

Az uniós tagállamok vezetői teljes mértékben támogatták a következő szankciós csomagot, és utasították az Európai Bizottságot, hogy újabb büntetőintézkedéseket dolgozzanak ki, amelyek már Fehéroroszországot is érintik majd. A részletekre viszont egyelőre várni kell.

Azt is leszögezték, hogy az EU egységes az Ukrajnával való szolidaritás terén, továbbra is támogatja Ukrajnát és népét, egyebek között további politikai, pénzügyi, humanitárius és logisztikai segítséggel, valamint egy később megrendezendő nemzetközi adományozói konferenciával.

Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajna magára maradt a harcban, nem fog fegyvert senki az oldalukon. Később arról is beszélt az ukrán elnök, hogy éjjel bombák hullottak Kijevre, a csapásoknak katonai objektumok mellett civil célpontjai is voltak.

Eközben ma reggelre csaknem körbezárta az ukrán fővárost az orosz hadsereg. Hajnali negyed ötkor ismét hatalmas robbanásokra ébredt Kijev, a hatóságok pedig arra figyelmeztették az embereket, orosz diverzánscsoportok szivárogtak be a hárommilliós ukrán fővárosba.

Ukrán beszámolók szerint a harcokban eddig mintegy kétszáz ukrán katona és polgári személy vesztette életét.

Megosztás