15 éve nem volt ilyen olcsó a benzin

Túlkínálat alakult ki az olajpiacon a koronavírus okozta teremési visszaesés miatt: tegnap negatív áron jegyezték a WTI nyersolaj árát. Az OPEC+ a termelés csökkentésével próbálja megfékezni az olajár további zuhanását.

Történelmi mélypontot ért el tegnap az amerikai olajár. A COVID19 járvány okozta gazdasági recesszió jelentős mértékben csökkentette globálisan az olajfelhasználást. Ehhez még hozzáadódik a kereslet visszaesése és az olajtárolók telítődése, valamint az oljacégek likviditási problémája. Az amerikai könnyűolaj, a WTI árfolyama hétfőn először 90 százalékot zuhant, rövid idő alatt 2 dollárra esett vissza hordónkénti ára, majd végül negatív árjegyzésbe is átcsapott: magyar idő szerint fél kilenckor -37 dollárt ért el. Az esemény az elemzők szerint nem rázza meg komolyabban az olajpiacot, csupán technikai jellegű ármozgásról van szó.

Még április 12-én Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők közössége, vagyis az OPEC+ megállapodtak abban, hogy a világkereslet tíz százalékával csökkentik a kitermelésüket. A gazdasági termelés visszaesésével a kitermelt nyersolaj most a globális tárolókat tölti fel, vagyis túlkínálat alakult ki a piacon. Mire életbe lép májusban a megállapodás, várhatóan az amerikai olajtározók már megtelnek. A kitermelés csökkentésével az árzuhanást akarják megállítani, ugyanakkor elképzelhető, hogy ehhez nem lesz elég a 10 százalékos termeléscsökkentés, hiszen a Goldman Sachs és UBS bankházak olajpiaci szakértői szerint a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozások és termelésleállások akár harminc százalékkal is visszavethetik a világ olajfelhasználási igényét. Így várhatóan májust követően az OPEC+ még húsz százalékkal csökkenti az olajtermelést, vagyis napi 20 millió hordóval.

Mit érzékelünk ebből az olajőrületből Magyarországon? A tegnapi események jelentősen nem befolyásolták az üzemanyagárakat, a benzin ára változatlan maradt, a dízel pedig hat forinttal csökkent. Viszont az üzemanyagárak január óta folyamatosan zuhannak: átlagosan 25 százalékkal csökkent mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára: január elsejéhez képest a dízel 417 forint/literes árról 322-re, a benzin pedig 397 forint/literről 284-re esett vissza. Az elmúlt 15 évben nem volt ennyire olcsó a benzin Magyarországon, a jelenlegi árak a 2005-2006-os éveket idézik. Az utolsó mélypontot 2016-ban jegyzeték: a gázolaj ára akkor 298 forint, a benzin ára pedig 300 forint volt literenként.

A benzin 15 éve nem volt ilyen olcsó
A benzin 15 éve nem volt ilyen olcsó

 

Megosztás