Durvul a helyzet: dübörög a koronavírus-járvány Európában

Karanténban egész Olaszország, mindenkit az ország azonnal elhagyására szólított fel a magyar nagykövetség. Iskolákat zárnak be több országban, a németek hónapokig tartó korlátozásokkal számolnak, zuhan a tőzsde.

Karanténban Olaszország

Egész Olaszországban életbe léptették a vasárnap elsőként az északi Lombardia tartományban és további 15 városban elrendelt intézkedéseket, amelyek minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását, a lakóterületet csak engedéllyel lehet elhagyni Giuseppe Conte olasz miniszterelnök hétfő esti bejelentése szerint.

A kormányfő elmondta, a rendelkezést még az éjszaka aláírja, így az kedd reggel életbe lép. Az intézkedés – a jelenlegi tervek szerint – április 3-áig tart, addig szünetel az oktatás is.

Hozzátette, nincs többe „vörös zóna”, egész Olaszországra ugyanazok az egészségügyi óvintézkedések vonatkoznak. „Maradjatok otthon!” – szólította fel az olaszokat Giuseppe Conte.
Közölte, az utcára ki lehet menni, de kerülni kell a csoportos találkozókat. A tömegközlekedés továbbra is működik, de városát csak az hagyhatja el munkavégzés kapcsán vagy egészségügyi okból, aki erre engedélyt kap. Közölte, felfüggesztették az olasz labdarúgó-bajnokságot is.
„Tudom, hogy nehéz megváltoztatni mindennapi életünket, de azonnal cselekedni kell, a fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt” – mondta a miniszterelnök. Olaszországban napról napra több mint ezerrel emelkedik a diagnosztizált fertőzöttek száma, számuk meghaladta a kilencezret, a halálos áldozatok száma 463.

Hagyják el Olaszországot a magyarok!

A lehető leghamarabb hagyják el az országot – kéri a Facebookra kitett közleményében az Olaszországban tartózkodó magyarokat a római magyar nagykövetség.

A konzulátus a hazajutás megszervezésében nem tud segíteni a magyaroknak, derül ki a közleményből (cikkünk korábbi változatában tévesen azt állítottuk, hogy segít a hazajutás megszervezésében, az érintettek elnézését kérjük). A hatóságok az autópályák közlekedését is ellenőrzik, aki hazafele utazik, azt továbbengedik, minden más úti cél esetében azonban igazolni kell az utazás célját a személyautóknak és a fuvarozóknak is. Ellenkező esetben pénzbüntetésre és elzárásra is lehetősége van a hatóságoknak.

Megváltoztatják a koronavírus magyar protokollját

– A most frissített nemzetközi protokollt követve klinikai és földrajzi szempontból is megváltozik hamarosan a koronavírus-teszt magyarországi vizsgálati protokollja is – erről Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Szlávik János elmondta, az esetdefiníció szabályait vasárnap változtatta meg az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), így valószínűleg az Magyarországon is változni fog.
A főorvos elmondta, vannak olyan információi, hogy a jövőben magánellátás keretében is el lehet végeztetni a koronavírus-laborvizsgálatot, azonban – mint mondta – a megerősítő, hivatalosnak számító tesztet azonban kizárólag a Nemzeti Népegészségügyi Központ akkreditált laboratóriumában végzik.

Európa-szerte terjed a járvány

Szerdától március 22-ig felfüggesztik a tanítást valamennyi romániai óvodában és iskolában, hogy megelőzzék a koronavírus terjedését – jelentette be hétfőn délután a bukaresti operatív törzs ülése után Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök.

A francia jegybank hétfői előrejelzése szerint az új koronavírus miatti intézkedések következményeként a gazdasági növekedés 2020 első negyedévében nem fogja meghaladni a 0,1 százalékot Franciaországban, ahol hat újabb elhalálozással a megbetegedés halálos áldozatainak száma 25-re emelkedett, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig meghaladta az 1200-at.

Felfüggesztik az oktatási intézmények működését szerdától két hétre a madridi autonóm közösség területén, valamint két baszkföldi városban a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében – jelentette be a spanyol egészségügyi miniszter hétfő esti sajtótájékoztatóján Madridban.

Nem csupán néhány hétig, hanem hónapokig tartó korlátozásokkal kell számolni az új koronavírus miatt, a járvány lefékezéséhez pedig minden egyes ember segítsége szükséges – mondta Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter hétfőn Berlinben. Ugyancsak hétfőn két ember meghalt a vírus okozta betegségben, ők a járvány első németországi áldozatai.

Zuhan a gazdaság

A koronavírus hatására történelmi mélypontra zuhant a Dow Jones tőzsdeindex, egy időre fel kellett függeszteni a kereskedést. Az olajár 1991 óta nem látott mértékben esett – írja a 24.hu

Kitört az olajháború, akár a jövő héten jöhet a 300 forintos benzin – jelentette a hvg

 

 

Megosztás