Itt az újabb, ezúttal hibrid variáns: a deltakron!

Egyre csak bővül a koronavírus variánsok listája, ezúttal a delta és az omikron verzió házasságából egy hibrid vírust azonosítottak a ciprusi kutatók. A deltakron veszélyességét még egyelőre nem tudták megállapítani.

Persze a fenti hasonlat csupán képletes, vírusok nem képesek egymással szaporodni. Az új variánst cipruson fedezték fel, egy helyi professzor, Leondios Kostrikis és kutatócsapata eddig 25 esetben azonosította az új koronavírus mutáns, mely egyszerre hordozza magában a delta és az omikron variánsok bizonyos tulajdonságait. Azt egyelőre nem tudni, hogy az omikron gyorsabb fertőzési sebességét vagy a delta halálosabb tulajdonságait hordozza-e magában az új vírusfajta, vagy hogy egyáltalán képes-e nagyméretű elterjedésre – írta a CNBC

Az omikron variánst 2021. november 24-én azonosították Dél-Afrikában, és december 13-án fedezték fel az első magyarországi fertőzöttjét. Vajon mennyi idő kell ahhoz, hogy az új vírusfajta hazánkban is felbukkanjon, ha egyáltalán felbukkan? Egyelőre azonban továbbra is az omikron variáns terjed viszonylag nagy sebességgel világszerte: a múlt heti adatokhoz képest a heti fertőzésszám 600 ezerre nőtt, ami 72 százalékos növekedést jelent. Magyarországon is ismét felívelő ágon van a járvány: január elejéhez képest (ami a negyedik hullám leszálló ágának végét jelentette) ismét nőtt az aktív fertőzöttek száma hozzávetőlegesen négyezer fővel. Jelenleg 105 ezer felett van a számuk.

Nyitókép: Depositphotos

Megosztás