Kezelni kellene a fiatalok koronavírus okozta mentális zavarait

A hatását pedig még sokáig érezhetik – erre figyelmeztetett tegnap közzétett jelentésében az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF). A jelentés szerint minden hetedik fiatal valamilyen mentális zavarral küzd.

Már a vírus előtt is nagyon sok gyerek küzdött egészségügyi vagy pszichés problémákkal, amelyekre nem fordítottak elég figyelmet – szögezte le az UNICEF.

A jelentés szerint minden hetedik 10 és 19 év közötti gyerek egy diagnosztizált mentális zavarral küzd, évente pedig közel 46 ezer tinédzser követ el öngyilkosságot, amely így egyike az öt leggyakoribb halálozási oknak ebben a korcsoportban.

A szervezet szerint a helyzet sokat romlott a járvány alatt, részben a karanténintézkedések miatt. A korlátozások több mint 1,6 milliárd gyerek oktatását vetették vissza – teszik hozzá, kiemelve, hogy a napi rutin összeomlása, az elmaradt szabadidős tevékenységek, és az aggodalom a család jövedelme, illetve az egészsége miatt sok fiatalban hagyott nyomott harag, aggodalom és a jövő miatti szorongás formájában.

A jelentésben az UNICEF felszólította a világ kormányait, fordítsanak több pénzt a mentális zavarok kezelésére.

(Nyitókép: pexels.com)

Megosztás