Napi átutalási limitet vezet be az OTP

2024. május 8-tól automatikusan napi 1 millió forintra korlátozzák az internet- és mobilbankból indított átutalások összegét, a funkció az ügyfelek biztonságát szolgálja, a limit módosítható és ideiglenesen (az adott nap végéig) felfüggeszthető.

Az online piacterek népszerűségének növekedésével sajnos egyre több a csalás is, a támadók pedig folyamatosan fejlesztenek a módszereiken. Ha meghirdetünk az interneten egy holmit, amire már nincs szükségünk, jó eséllyel keres meg minket számos érdeklődő, de sajnos ezen érdeklődések egy része hamis. Gyakran e-mailben szeretnék folytatni velünk kommunikációt, ezzel kikerülve az online piactér biztonsági funkcióit, melyek a gyanús kifejezéseket keresik a beszélgetésben, vagy a veszélyes linkekkel kapcsolatban figyelmeztetnek.

Előfordulhat, hogy a csomagküldés kapcsán kér meg minket a vevő, hogy látogassunk el egy általa küldött weboldalra. Ez általában valamelyik ismert futárszolgálat márkajegyeit, színeit tartalmazza, de az is lehet, hogy kísértetiesen hasonlít az eredeti honlapra. Az adatok megadását követően arra kérnek minket, hogy lépjünk be az internetbankunkba, azzal az ígérettel, hogy majd így megkapjuk az általunk eladott termék ellenértékét. Ez azonban sosincs így: ha valaki vásárol tőlünk valamit, akkor sem a bankkártya adatainkra, sem pedig az internetbankos belépésünkre nincsen szüksége.

Manapság már szinte mindenhol elérhető a kétlépcsős azonosítás, így a banki alkalmazások, weboldalak esetén is, de a csalók trükkösek: amikor a hamis honlapon megadjuk a belépési adatainkat, a “képernyő túloldalán” valaki ezeket beírja az igazi banki felületen, így elkérik a kétlépcsős bejelentkezéshez szükséges kódot is, amit, ha megadunk, akkor a nevünkben végezhetnek műveleteket a támadók, ráadásul nem a bank hibázott, ezért kevesebb az esély van arra, hogy visszakapjuk a pénzünket. Ha megtörténik a baj, fontos, hogy mielőbb hívjuk fel a bankunkat, hogy gyorsan intézkedhessenek, ezt követően pedig érdemes felkeresni a rendőrséget is.

Ez a veszély mérsékelhető, ha az átutalásokra napi limitet állítunk be, ekkor, ha meg is szerzik a belépési adatokat, csak akkora összeget tudnak leemelni a számlánkról, amekkora korlátot meghatároztunk. Az OTP újdonságának lényege, hogy ezt mindenki számára automatikusan beállítják napi 1 millió forintra, ezzel csökkentve az okozható károkat.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás