170 éve Somogyért, a Hazáért: fotó- és rajzpályázat

170 éves a Magyar Honvédség. A jeles esemény alkalmából országszerte a helyi katonai szervezetek programokkal emlékeznek meg a nemzet védelmezőiről. Fotó- és rajzpályázatot hirdettek meg erre az alkalomra.

1848-hoz köthető a magyar honvédség megalakulása is: 170 évvel ezelőtt, 48 májusában gróf Batthyányi Lajos miniszterelnök utasítására felszereltek tíz regulát és zászlóaljat. Már a korabeli források is honvédségnek nevezték az így megalakult csapatokat. Ennek tiszteletére hirdették meg a somogyi fotó- és rajzpályázatot.

A pályázatra beküldött fényképek témája lehet katonai rendezvény, helyi hősi emlékművek és szobrok, harci eszközök és járművek, beálított témák. Mondanunk sem kell, Nagyatád meglehetősen előnyös helyzetben van a Hadiparkkal ilyen témák felkutatásához. A rajzpályázatot a gyerekeknek hirdették meg „honvédség gyerekszemmel” címen, a pályműveket különösebb megkötések nélkül várja a zsüri elbírálásra. A fényképek esetében a beküldött alkotások nem lehetnek három évnél régebbiek.

Az eredményhirdetést követően a Somogy Megyei Kormányhivatal galériájában kiállításra kerülnek a pályázatra beküldött művek, amelyeket 2018. május 22-től 2018. június 15-ig megtekinthetik az érdeklődők. A pályázaton való részvételhez itt találhatnak olvasóink bővebb információt.

Az évforduló kapcsán a Magyar Honvédség is programokkal készül országszerte: Somogy megyében a helyi katonai szervezetek együttműködésével és egyénileg szervezett eseményekkel kívánnak emléket állítani hazánk védelmezőinek. Május utolsó hetében a Magyar Honvédelem Napjától – május 21-től – a Hősök Emléknapjáig – május utolsó vasárnapjáig kiállítások, laktanyai nyílt nap, koszorúzások és megemlékezések várják Kaposváron és megyeszerte az érdeklődőket. Az eseménysorozat a „170 éve Somogyért, a Hazáért” szlogent jelképezi.

Az évforduló alkalmából sajtótájékoztatót tartott az esemény házigazdája Horváth Jenő őrnagy, a Magyar Honvédség a Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kaposvári 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka. A tájékoztatón jelen volt még továbbá Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Fehér Zoltán a  Somogy Megyei Kormányhivatal igazgatója, Nevelős László alezredes, a MH Hadkiegészítő és Felkészítő Parancsnokság Kiképző Alegységek kaposvári Előkészítő részlegének vezetője, Domina Barnabás Jenő a 100. somogyi önkéntes területvédelmi tartalékos.

Indulókép: kormanyhivatal.hu

 

Megosztás