A somogyi tűzoltók legjei 2022-ben

Hatszáz négyzetméteres épület égett le; 212 segélykérő hívás egy éjszaka alatt; 68 órán át tartó oltás. Csak néhány adat a somogyi tűzoltók 2022-es esztendejéből.

Legtragikusabb tűzesetek

Január huszonötödikén kora délelőtt kigyulladt egy épület a Somogy megyei Kisbárapáti, Bükki utcájában. A kaposvári hivatásos tűzoltók nagy erőkkel vonultak a teljes terjedelmében lángoló, egyszobás házhoz, amelynek lakója a tűzben életét vesztette.

Öt nappal később Görgetegen borult lángba egy családi ház a Petőfi utcában. Még a tűzoltók kiérkezése előtt a szomszédok kimentették a ház tulajdonosát az égő házból, azonban az életét már nem lehetett megmenteni. Négy járművel tizenhét tűzoltó vonult az esethez, akik több irányból támadták a tüzet, amely a kályhától indulva felemésztette két helyiség bútorzatát is.

Legnagyobb leégett épület

Hatalmas lángokkal égett egy műhelycsarnok január huszonkilencedikén hajnalban Kaposváron, a Raktár utcában, ahol járműveket is tároltak. Egy arra haladó vonat mozdonyvezetője értesítette a katasztrófavédelmet, hogy lángokat látott felcsapni az épületben. A csaknem hatszáz négyzetméteres épületből több gázpalackot is kihoztak a kaposvári hivatásos tűzoltók, majd az oltási munkálatokba bekapcsolódtak a KÖTÉL Egyesület önkéntesei és a dombóvári hivatásos tűzoltók is. A lángokat több vízsugárral, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett sikerült megfékezni. Két acetilén-palackot hőhatás is ért, ezért azokat mesterlövész hatástalanította.

„Legszárazabb” gyakorlat

A 2021-es év legnagyobb tűzesetének helyszínére koncentrálódott a marcali hivatásos tűzoltók három héten át tartó gyakorlati képzése. A tűzoltóság mindhárom szolgálati csoportja feltérképezte a gyakorlat során az alapvetően mocsaras, náddal sűrűn benőtt, 300 hektáros terület. A tűzoltók megismerték a fonyódi berek azon útvonalait, amelyek jól járhatóak és egy esetleges tűzeset során természetes akadályt jelenthetnek a lángok továbbterjedésében és azokat a csatornákat is, ahonnan az oltóvíz-utánpótlás biztosítható. A megszerzett tudás alkalmazására azonban idén nem került sor.

Legtöbb segélykérő hívás egy éjszaka alatt

212 hívás futott be a megyei műveletirányítási központba május huszonötödikén éjszaka. Az erős széllel, heves zivatarral és jéggel érkező vihar letarolta a fákat a Barcs-Nagyatád-Bárdudvarnok-Kaposvár vonalon. A legtöbb bejelentés Kaposvárról érkezett, de Segesdre, Mikére, Jákóra és Kiskorpádra is várták a tűzoltókat, ahol a jég megrongálta több lakóépület tetejét. A következő napokban a kaposvári hivatásos, a nagybajomi és a böhönyei önkéntes tűzoltók, továbbá helyi ácsok házról házra jártak az érintett települések utcáin, eltávolították a jég által megrongált pala- és cserépfedést, majd közreműködtek a tetők ideiglenes lefóliázásában.

Leghosszabb tűzoltás

Kilencezer nagyméretű kockabálából álló kazal kapott lángra a Szabadhídvéghez tartozó Pélpusztán június ötödikén hajnalban. A helyszínre a siófoki és sárbogárdi hivatásos, valamint a lajoskomáromi önkéntes tűzoltókat riasztották. A kazal maradványa három napon át izzott, ezért egy-egy tűzoltó egység folyamatosan a helyszínen volt, felügyeletük mellett égtek a bálák. Majd 68 óra elteltével a 10 méter magasan összerakott szalmakazal már másfél méteresre rogyott össze, így a tűzoltók több vízsugárral el tudták árasztani a még izzó maradványokat. A késő estig tartó oltáshoz a telepen összegyűjtött esővizet használták fel.

Somogyiak az ország legerősebb tűzoltói

Gazdát cserélt, de Somogyban maradt az ország legerősebb tűzoltójának járó vándorserleg. Idén ifjabb Bodó László bizonyult a legjobbnak a „TFA-FCC HUNGARY-Szombathely”, nemzetközi tűzoltóversenyen, június tizenhetedikén. A tavalyi győztes Kiss János (Bolhás ÖTE) korcsoportjában a negyedik helyen zárta a próbatételt, amelynek első fordulójában egy tizenkét méter magas tornyot kellett futva meghódítaniuk, egy nyolcvan kilogrammos bábut is el kellett húzniuk, és a vízsugárral célba lövés sem maradhatott el. Ehhez társultak a második pályán azok az igazi erőfeladatok, amelyek során nagy súlyokkal kellett a legkülönbözőbb helyzetekben megküzdeniük a tűzoltóknak. A két pályán elért időeredmény összeadódott, így alakult ki a végső sorrend.

Legszívfacsaróbb segélykiáltás

Építési terület kerítésébe szorult egy őz Siófokon, az Ezüstparton június huszonharmadikán délelőtt. A keserves sírásra lettek figyelmesek az arra járók és az állat mentéséhez a siófoki tűzoltók segítségét kérték. Az ijedt, középkorú őzbakot sikerült rövid idő alatt kiszabadítani szorult helyzetéből, majd megmentői a város környéki erdőbe szállították és szabadon engedték. A tűzoltók mindent megtettek annak érdekében, hogy az ijedtségen túl maradandó sérülés nélkül ússza meg az esetet az őz.

Legnagyobb robbanás

Több robbanás rázta meg Kaposvár belvárosát július tizenötödikén. Egy Berzsenyi utcai büfékocsiban keletkezett tűz, a jármű fülkéje már teljes terjedelmében égett a kaposvári hivatásos tűzoltók kiérkezésekor. Két gázpalack is felrobbant, majd az oltás során további kettő semmisült meg a tűzben. A robbanás következtében a közeli autómosó ablaka kitört, míg egy másik üzlet füsttel telt meg. Az eset során senki sem sérült meg.

Legsikeresebb életmentés 

Egy eltűnt férfi keresésében kérték a KÖTÉL Egyesület és a kaposvári hivatásos tűzoltók segítségét augusztus tizenegyedikén délután. Az egységek a rendőrökkel és polgárőrökkel közösen átvizsgálták az eltűnés helyét, valamint a környező erdős, bokros részeket. Drónt és quadot is bevetettek a rendkívül nehezen járható terület átkutatása során. A keresőcsapat néhány órán belül rátalált a bajba jutott férfira, akit kosárhordágyon felhoztak a szakadékból, majd quaddal szállítottak tovább a közelben várakozó mentőautóhoz. A mentők a sérültet kórházba szállították.

Legnagyobb ígéret

„Jó gazdi leszek.” Mintegy háromszáz kaposvári óvodás és iskolás ígérte ezt meg az Állatok világnapján a Somogyi megyeszékhely hivatásos tűzoltóinak, amikor a bajba került állatok mentéséről meséltek az ifjúságnak. A tűzoltók előadásainak célja az volt, hogy az állatmentések bemutatásával felhívják a lakosság figyelmét a felelős állattartás fontosságára.

Fotó: Somogy MKI

Megosztás