Átlagosan 123 napot kell várni szakemberre Somogyban

Ismét a koronavírus-járvány előtti szintre emelkedett a szakemberhiány az országban – derült ki egy kutatásból. Somogyban generálkivitelezőre és burkolóra kell a legtöbbet várni, épületszigetelőre pedig a legkevesebbet.

Somogyban egyébként kevésbé vészes a szakemberhiány, nálunk 13 megyében is rosszabb a helyzet. Országos átlagban 133 napot kell szakemberre várni, derült ki a Mapei Kft. 4450 személy megkérdezésével készült kutatásából.

Grafika: Mapei Kft.
Grafika: Mapei Kft.

A jelenlegi 133 nap nagyon hosszú várakozási idő, az ideális egy-két hónappal szemben. A szakemberhiány pandémia előtti szintre emelkedésében vélhetően az otthonteremtési és felújítási támogatások hatására javuló felújítási hajlandóság játszik szerepet – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Ezt alátámasztja, hogy jelentősen, 16 százalékkal nőtt a generálkivitelezők vállalási ideje. Somogyban is ez a legkritikusabb: 183 nap rá a várakozási idő. Burkolót (160 nap) és gépészt (144) nehéz még keríteni, de bádogost (139 nap) és villanyszerelőt (139 nap) sem lehet máról holnapra találni. A leghamarabb épületszigetelőt (105 nap), ácsot (111 nap) és kőművest (113 nap) fogadhatunk.

Grafika: Mapei Kft.
Grafika: Mapei Kft.

Felmérték azt is, mennyire élnek az emberek az otthonfelújítási támogatás lehetőségével. Kiderült, a felújítást tervezők 26 százaléka biztosan igénybe veszi azt. További 35 százalék pedig lehetségesnek tartja, de még nem döntötte el.

Az otthonfelújítási támogatást biztosan igénylők aránya Bács-Kiskun és Vas megyében (18%), valamint Békésben (20%) és Somogyban (21%) a legalacsonyabb.

Grafika: Mapei Kft.
Grafika: Mapei Kft.

Megosztás