Az ellenőrzött helyek negyedében találtak valamilyen szabálytalanságot

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Somogy vármegyei helyszíni ellenőrzéseiben különösen a jövedéki ügyekben, minden negyedik vizsgálatnál volt valamilyen szabálytalanság.

A helyszíni ellenőrzéseken már nemcsak a nyugta- és számlaadást, a pénztárgépek előírásszerű használatát, vagy a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják, hanem a jövedéki kötelezettségek teljesítését is, elsősorban a jövedéki kiskereskedők telephelyein, leginkább vendéglátó egységekben, pincészetekben, alkalmi rendezvényeken.

A jövedéki termékek eredetét és a birtoklás jogszerűségét minden esetben igazolni kell, ezért a NAV munkatársai ilyenkor ellenőrzik a sör, csendes és habzóbor származását rögzítő okmányokat, bizonylatokat, a zárjegy és termékismertető meglétét.

Az idei év első három hónapjában a vizsgálatok 25 százaléka tárt fel szabálytalanságot, ezekben az ügyekben 600 ezer forint jövedéki bírságot szabtak ki. Volt olyan ellenőrzés, ahol az ellenőröket ugyan nem szolgálták ki, de mégis észrevettek egy szivattyús átfejtőt és nagy mennyiségű műanyag kannát is. A pénzügyőrök ezután 135 liter házipálinkát, és egy nem regisztrált pálinkafőzőt is lefoglaltak a helyszínen.

Az ellenőrök gyakran visszatérnek azokba az egységekbe, ahol szabálytalanságot tapasztaltak, és a kontrollellenőrzéseknél sem ritka az ismételt mulasztás. Egy Balaton-parti település kocsmájában öt hónapon belül háromszor is bizonytalan eredetű házi pálinkát foglaltak le, míg egy zöldségesnél az ismételt ellenőrzésben találtak 5 és fél liternyit.

Az adózók a leggyakrabban az ajándékozásra hivatkoznak, amikor a jövedéki termék eredetét nem tudják igazolni. Annak a kereskedőnek, aki így, tehát nem a szabályok figyelembevételével szerzi be az értékesíteni kívánt jövedéki terméket, a bírságon túl a termékek lefoglalásával, elkobzásával és megsemmisítésével is számolnia kell – írja a közleményében a NAV.

(A nyitókép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás