Biztonságban az adventben is!

Az adventtől vízkeresztig tartó 40 napban megkétszereződik a lakástüzek száma. A felügyelet nélkül hagyott gyertyák, csillagszórók, lámpafüzérek helytelen, ellenőrzés nélküli használata okoznak leggyakrabban problémát.

Évek óta folyamatosan csökken a lakástüzek száma, de az ilyen esetek egyötödéhez még mindig az év utolsó egy hónapjában riasztják a tűzoltókat. Az évi 6500 lakástűz jelentős százaléka a konyhában alakul ki, ezért elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk néhány alapvető szabállyal. Így például azzal, hogy az égő olajat tilos vízzel oltani, ehelyett fedőt kell rátenni, le kell kapcsolni a tűzhelyet és le is kell húzni róla az edényt. Fontos továbbá, hogy időben tudjunk reagálni a kialakult tüzekre, mert azok a lakásban található textíliákon és a karácsonyfán keresztül nagyon rövid idő alatt jelentős méretűvé nőhetnek.

A hétvégén megkezdődik a négy héten át tartó adventi időszak. Ilyenkor a hagyományoknak megfelelően sok otthonban gyújtják meg az adventi koszorú gyertyáit. A katasztrófavédelem ismételten felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a gyertyák nem megfelelő használata könnyen vezethet balesethez vagy tűzesethez.

A tragédiák viszont megfelelő körültekintéssel elkerülhetők:

Csillagszórót, díszgyertyát a karácsonyfán csak felnőttek gyújtsanak meg!
Mielőtt a helyiséget elhagyják, a gyertyákat oltsák el, a csillagszóró maradványát távolítsák el a fáról! (Célszerű a gyertyát stabil helyre tenni, hogy ne dőljön el és ne essen le.)
Javasoljuk, hogy csak a magyar érintésvédelmi előírásoknak megfelelő elektromos lámpa-füzéreket használjanak! (A rossz minőség termékek nemcsak az áramütés lehetősége miatt veszélyesek, hanem az ezeknél esetleg bekövetkező rövidzárlat is okozhat tüzet.)
A lámpafüzéreket éjszakára vagy hosszabb távollét idejére se hagyják bekapcsolva!
Amennyiben a karácsonyfán nyílt lánggal működő díszeket alkalmaznak, a fát ne helyezzék gyúlékony anyag, függöny közelébe (a lángok a különböző textíliákon, függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire)!
Minden esetben éghetetlen anyagú alátétet használjanak, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a mécses, vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét.
A kisebb tüzeket megpróbálhatjuk eloltani, azonban saját testi épségünket ne kockáztassuk. Értesítsük a tűzoltókat a 112-es telefonszámon, majd be kell zárni a tűz által érintett helyiséget. 

Ügyeljünk rá, hogy az ünnepek idén is biztonságban teljenek!

(forrás: megyei katasztrófavédelmi igazgatóság)

Megosztás