Bozótvágóval kaszabolt részegen a disznóólban

Este van, odakint sötétség. A disznók békésen pihennek az ólban. Még nem sejtik, hogy ez rémálommá válik. Azt sem, hogy másnak rémálommá vált az élete, de nem is érdekli őket. A disznók már csak ilyenek.

Vasárnap este. Az árnyékok már valamivel hosszabbra nyúlnak a késő nyárban. A somogyi faluban egy 44 éves férfi valamiért úgy dönt, hogy disznót akar lopni, ám ehhez össze kell szednie minden bátorságát, ezért tölt magának egy pohárral. Az mindig segít. Aztán a naplemente szépsége miatt még egy pohárral. Az nem árthat, úgyhogy még eggyel.

Lehet, muszáj tompítani a gondokat. Üres a hűtő. A boltban megint drágább lett minden. A hét közepén még negyven forint volt a zsemle, a hét végére már ötvenkilenc. Az már majdnem hatvan. Végül száz lesz. Húst már jóideje nem tud venni. Belebonyolódik a gondolatmenetbe. A tévé azt mondja, minden rendben, bezzeg Németországban nincs fűtés, a svájciak megfagynak. A félhomályban kinéz az udvarra. Fa nincs. Talán jön szociális tűzifa, de az kevés. Nincs semmi baj, csak megint húzni kell egyet a nadrágszíjon. Bár, ha még egyet húz, akkor már nem kap levegőt. Bár, a tévé szerint ez nem megfulladás, csak valamivel kevesebb a levegő.

Így megy ez sötétedésig, míg végül megragadja a fészerben felakasztott bozótvágót, és útnak indul.

Útja egy családi ház udvarába vezet. Tudja, hogy hátul az ólban csüngőhasú disznók élnek. A terv összeáll a fejében. Besurran, megragad egy állatot, leszúrja, majd távozik a tetemmel. Jó lesz kolbásznak, egy kis húsos káposzta is kikerül belőle. A többi mehet a fagyasztóba. Erről eszébe jut, hogy a fagyasztó sokat fogyaszt, feltölteni ebben a hónapban már nem tudja a villanyórát, pedig tizedike van. Neki legalább van fagyasztója. A szomszédnak az sincs.

A disznók visítani kezdenek, megriadnak. A férfi is megriad. Keze erősebben fonódik a bozótvágó markolatára, majd vagdosni kezdi a menekülő állatokat. Céltalanul csapkod minden irányba, a disznók menekülnek, a férfi utánuk tántorog. A bozótvágót nem ereszti. Végül menekülőre fogja. Disznó nélkül megy haza. Hús megint nem lesz az asztalon. Lassan zsömle sem. A tévé azt mondja, hogy a tojás majd száz forint lesz. Hát, akkor tojás sem. Esetleg megnézi a szomszédban a tyúkokat. 

Íme a rendőrségi közlemény: 

Az ügy adatai alapján az akkor még ismeretlen tettes 2022. szeptember 11-én este betört egy büssüi családi ház udvarára, ahonnan egy disznót akart eltulajdonítani. Elképzelése szerint az állatot még a helyszínen leszúrta volna, ehhez pedig egy bozótvágó kést is vitt magával. A disznóólba behatolva azonban a haszonállatok megriadtak, a férfi pedig – vélhetően ittasságára visszavezethető koordinálatlanságából – több csüngőhasú törpedisznót is súlyosan megvágott. A támadó végül üres kézzel, de a megsebesített állatoknak maradandó egészségkárosodást okozva távozott a helyszínről. 

Az adatgyűjtés során egy 44 éves helyi lakos került a hatóság látókörébe. Az igali nyomozók a feltételezett elkövetőt szeptember 14-én – a vagyon elleni bűncselekmény mellett – állatkínzás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. 
 

Megosztás