Covid: rekordszámú haláleset, 10 ezernél is többen kórházban

Soha nem haltak meg ennyien egy nap alatt a koronavírus következtében Magyarországon, ráadásul százzal nőtt a lélegeztetőgépen lévők száma. Somogyban és Nagyatádon is rengeteg az új fertőzött.

Tegnap nyolc gyanús esetet küldtem tesztelésre, közülük hat pozitív lett – válaszolta kérdésünkre dr. Erdő Gabriella háziorvos. – Ma reggel 9 óráig már hatan jelentkeztek ilyen tünetekkel, gyakorlatilag folyamatosan telefonálnak. Egyelőre nem kaptunk újabb oltóanyagot, a népegészségügynél sem tudták megmondani, mikor érkezik.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint Somogyban 18 ezer 788-ra nőtt az összes koronavírus eset száma. Országosan 195 újabb áldozata van a járványnak, ennyi még sosem volt, ahogy ilyen sok beteg sem volt még a kórházakban: 10 ezer 284. Ijesztő, hogy egy nap alatt 100-zal többen kerültek lélegeztetőgépre, és szintén rekordszámú beteg, már 1128 szorul mesterséges lélegeztetésre, ami a szakemberek szerint a hazai egészségügy teherbíró képességének a határán lehet.

Tegnap négy betegem került tüdőgyulladással kórházba, most egyszerre 25-30-an koronavírusosak a körzetemben – mondta dr. Dús István, az orvosi kamara megyei elnöke, kiskorpádi háziorvos. – A praxisomba tartozóknak eddig kb. a 7 százalékát tudtam beoltani. A regisztráláson is volna mit javítani, mert az interneten lehet a legkönnyebben jelentkezni, de a falvakban élő időseknek jellemzően nincs e-mail címük. Szintén nagy gond, hogy sokan nem fogadják el az éppen rendelkezésre álló vakcinát, félnek, aztán újra telefonálnak, hogy mégis kérik. Bizonytalanok, mert mindenféle állítások jelennek meg ezzel kapcsolatban a sajtóban.

A tájékoztatással és az oltási renddel kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara több megyei elnöke is komoly bírálatokat fogalmazott meg. Szijjártó László, a MOK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke úgy látja, „totális cenzúra van, a kórházakban dolgozók nem nyilatkozhatnak”. Közben pedig a háziorvosok betegei elégedetlenek, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag. A problémákért pedig a háziorvosukat teszik felelőssé, rajta kérik számon az elmaradt oltásokat.

Ugyanezt erősítette meg egy másik dunántúli MOK-vezető, aki szerint „a háziorvosoknak legalább akkora problémát okoz a vakcinákkal és az oltási helyzettel kapcsolatos hamis kormánypropaganda, mint maga a koronavírus.”

Újabb beteget szállítottak a Nagyatádi Kórházba. Fotó: Röhrig Dániel
Újabb beteget szállítottak a Nagyatádi Kórházba. Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás