Csokonyavisontai fürdő: 840 milliós fejlesztés kontra hűtlen kezelés

Több hatóság is vizsgálja a csokonyavisontai fürdő értékesítésének ügyét, miközben bejelentettek egy 840 millió forintos, főleg pályázati és tao-forrásokra, azaz közpénzekre támaszkodó magánberuházást.

Alapkőletétel: 840 milliós, majd 3 milliárdos program

Zavaros vízben halászik, aki a csokonyavisontai fürdő ügyében történteket igyekszik kideríteni. Pár hete arra figyelhettünk föl, hogy ünnepélyesen letették a Csokonyavisontai Gyógy- és Strandfürdő Sport és Rekreációs Központjának az alapkövét. Az eseményen Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Szászfalvi László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Kuti Balázs vállalkozó és Harasztia Attila polgármester bejelentett egy 840 millió forintos fejlesztést.

Ebből egy 400 milliós pályázat már el van nyerve a vállalkozás számára – jelentette ki Szászfalvi László. – A vállalkozás 170 millió forint saját erőt fog hozzátenni, és a vízilabda szövetség 270 milliós, ún. tao-támogatása (társaságiadó-támogatás – a szerk. megjegyzése) fog ideérkezni. Ebből egyrészt a gyógyfürdő infrastrukturális fejlesztése, egy sport- és rekreációs központ kialakítása és a medence téliesítése fog megvalósulni. És ezen túlmenően egy 3 milliárdos program már össze van állítva, és elindult a maga útján, amely pedig a további fejlesztést jelenti a gyógyfürdő területén.

Az alapkőletétel. Fotó: Röhrig Dániel
Az ünnepélyes alapkőletétel. Fotó: Röhrig Dániel

A fürdőüzemeltetés nem fenékig tejfel

Az évek óta ismert, hogy meglehetősen nehéz helyzetben van a gyógyvizéről méltán elhíresült létesítmény. Idézhetnénk a mondást, hogy elől tűz, hátul víz, vagyis mindenfelől veszélyeztetett: elavult berendezések és épületek, tízmilliós tartozások, a gondokat pedig tetézte a járványhelyzet. Felére esett vissza a látogatottsága, 2020-ban már 20 milliós veszteséget kellett pótolni a költségvetésében. Így aztán egyre több fejtörést okozott a tulajdonosának, amely a múlt év közepéig az önkormányzat volt a Thermál-Fürdő Kft-n keresztül.

Ezt a céget adta el 2021 augusztusában a csokonyavisontai önkormányzat, úgymond, vitatott körülmények között egy magánvállalkozónak. Az érvényes értékbecslés alapján mintegy 360 millió forintot érő cég 57 millió forintért került Kuti Balázs tulajdonába. A vételárból a vállalkozó 15 millió forintot fizetett ki, a szerződés szerint a további 42 millió forintot 2023. december 31-ig kell átutalnia. Ezen felül a vevő készfizető kezességet vállalt a Thermál-Fürdő Kft. adósságaira, és vállalta a fürdő üzemeltetését, a napi működés biztosítását.

Fotó: csokonya.hu
Fotó: csokonya.hu

A hatóságok vizsgálják

Az értékesítés miatt egyebek között rendőrségi feljelentés is történt idén januárban. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya február 23-án „különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt” elrendelte a nyomozást.

Ugyancsak a fürdő értékesítésének törvényességét vizsgálja a Somogy Megyei Kormányhivatal. Ennek határidejét kétszer hosszabbította már meg a kormány területi kormányzati igazgatási szerve. Legutóbb arra hivatkozva, hogy „az ügy bonyolultsága miatt a panaszügy megválaszolásához további iratok beszerzésére van szükség”. Ennek a határideje is lejárt március 11-én.

Megkeresésünkre Csokonyavisonta polgármestere nyomatékosította: mint egyszemélyes tulajdonosnak, az önkormányzatnak kellett volna megfizetni a Thermál-Fürdő Kft. összes tartozását, ami csődbe vitte volna a falut. A fürdő működését – ami nem kötelezően ellátandó önkormányzati feladat – így is erőn felül finanszírozta az önkormányzat az elmúlt években, hangsúlyozta.

A tartósan veszteséges, működésképtelenség határára sodródott cégünktől váltunk meg, méghozzá azzal a kikötéssel, hogy az új tulajdonos rendezi a Thermál-Fürdő Kft. minden tartozását, ami kb. 100 millió forint. Továbbá a megalakítandó részvénytársaságban 20 százalékos részesedést kap az önkormányzat. A fürdő nem csak a modern kor követelményeinek, hanem számos jogszabályi követelménynek sem felelt már meg, pl. nincs akadálymentesítve, a fedett épület életveszélyes, fel kell újítani, rengeteg a műszaki probléma, mindezek megoldása nélkül nem működhet szabályosan – sorolta Harasztia Attila, aki egyben a kft. felügyelő bizottságának az elnöke is. – Több százmillió forintos tételről van szó, és ez még nem előrelépés a jelenlegi állapotokban, csak a szabályos működés követelménye.

2022 elején a NAV végrehajtást is indított a cég ellen a több milliós tartozása miatt. Ezt azóta valóban kifizették, a NAV pedig törölte a végrehajtási határozatot. Egy másik ügyben viszont még vizsgálódik: a Thermál-Fürdő Kft. 2021 júniusától nem készített áfa-bevallást, és az idegenforgalmi adót sem fizette be a vendégéjszakák után. Azt majd az adóhatóság deríti ki, hogy ez kinek a felelőssége.

Fotó: csokonya.hu
Fotó: csokonya.hu

Csokonyavisontaiak: minden megoldás érdekel

A csokonyavisontai fürdőnek egyébként néhány éve még 75 ezer látogatója volt, ez tavaly alig több mint 40 ezerre csökkent. A 15 ezer vendégéjszakája pedig 7 ezerre. A bevétele kevesebb mint a felére esett vissza, igazán csak a nyári szezonban maradt érdemi forgalma. Üdülőterületén mintegy 700 nyaralóház található. Ezek tulajdonosai természetesen feszülten várják, mi lesz a fürdővel. Egyikük panziót és egy apartmanházat is üzemeltet ott összesen 60 férőhellyel. Ő volt az, aki a hatóságokhoz fordult az ügyben.

30 év munkája van bennük, és csak akkor érnek valamit, ha működik a fürdő – mondta Katz Zoltán tulajdonos. – Mint falubelinek pedig az is fontos számomra, hogy Csokonyavisonta ne 15 millió forintért kótyavetyélje el a minimum 380 milliós vagyonát. Amiben minden falubelinek benne van több mint 200 ezer forintja. Szóval, kerüljön vissza a település tulajdonába, rendelkezhessen azzal, és ha továbbra is az értékesítés az önkormányzat szándéka, akkor az olyan formában történjen, ami törvényes, és emiatt ne érje kár a falu közösségét.

Kérdésünkre Harasztia Attila polgármester úgy érvelt, bárki szívesebben lenne egy 1 milliárdot érő fürdőben 20 százalékos tulajdonos, mint 100 százalékos egy veszteséges, működésképtelen vállalkozásban.

Közpénzből finanszírozni egy fürdőt, ami nem képes megfelelni a jogszabályi követelményeknek, és külső tőkeinjekció nélkül az üzemeltetési, működtetési költségeket sem termeli ki, az óriási felelőtlenség a település gazdálkodására nézve. Inkább ez lenne a hanyag kezelés, nem az, mint amiért sorozatosan feljelentettek az elmúlt hetekben – közölte a polgármester. – Számunkra az volt a cél, hogy megmaradjon a fürdő, működjön, üzemeljen, fogadjon vendégeket. Úgy gondoljuk, hogy a fürdő alapja lehet jövőbeni fejlesztéseknek, turisztikai beruházásoknak. Erre vonatkozóan vannak is biztató jelek a településen.

Kijelentette: jelenleg a kft. teljes átvilágítása zajlik, tiszta viszonyokat teremtenek. Öt évre visszamenőleg világíttatják át a cég gazdálkodását, mindennapi működését, keresik az okokat, hogy hogyan jutott ide a kft. Ennek a folyamatnak március végére lesz meg az eredménye, június végéig pedig feláll a Csokonyavisontai Termálfürdő Rt-, amibe az önkormányzat 20%-os tulajdonosként fog részt venni.

Az általunk megkérdezett csokonyavisontaiak többnyire azt mondták, félnek tőle, hogy tönkremegy a fürdő, és nekik tulajdonképpen már mindegy, hogy ki, csak tegye rendbe, és újra megfelelően működjön.

Kérdőjelek sorakoznak

Azon ugyan többen értetlenkedtek, hogy mit kezd egy 1500 fős falu egy FINA-szabványoknak megfelelő, fedett úszómedencével – és a hozzá tartozó öltözőkkel, vizesblokkokkal -, amikor a szomszédos Barcs városának és Nagyatádnak is komoly megterhelést jelent a fedett uszoda fenntartása. Nagyságrendileg évi 50 milliós veszteséget termel. Ezek alapján meglehetősen optimista elképzelésnek tűnik Csokonyavisontán kifizetődően működtetni egy hasonlót. Mint elképzelés önmagában a vízilabda edzőközpont létrehozása is elég homályos, főként azon része, hogy majd úszó- és vízilabdázó tehetségeket fedeznek fel ott. Egyébként pedig információink szerint a vízilabda szövetség csak működő szakosztályok számára tud tao-támogatást adni, egy beruházáshoz aligha.

Természetesen a rendőrségi és a kormányhivatali eljárások eredménye is sok mindent eldönt majd. Ha valamelyik lezárul, igyekszünk közzé tenni.

Újabb kérdést vet fel, hogyan nyerhetett el egy rendőrségi és más hatóságok által is eljárás alá vont vállalkozás több száz millió forintos állami pályázati támogatást. Az ügyben megkerestük Kuti Balázs vállalkozót is, azt mondta: ha nem az általuk jóváhagyott formában jelenik meg cikkünk, megteszik a jogi lépéseket. Ezenkívül a tanácsadójához irányított bennünket, azzal, hogy küldi az elérhetőségét, vele egyeztessünk a továbbiakban. Azóta sem küldte. Így nem tudtuk meg sem azt, milyen pályázaton sikerült már elnyerni 400 millió forintot, sem pedig azt, hogy mit tartalmaznak, egyáltalán elkészültek-e a kiviteli tervek, rendelkeznek-e engedélyekkel.

A csokonyavisontai fürdő körüli viharos ügyben az a leginkább szembeszökő, hogy amíg önkormányzati, települési tulajdonban volt, azaz hosszú éveken át, nem akadt állami forrás a fejlesztésére, aztán amint magánkézbe került, rövidesen adódott, legalábbis az alapkőletételen elhangzottak szerint.

Fotó: csokonya.hu
Fotó: csokonya.hu

 

Megosztás