Egyre nagyobb hullámokat vet a gyékényesi tavon a horgász-ügy

A gyékényesi alpolgármester nyílt levélben kért kedvezményes horgászatot a helyieknek, az egyesület elnöke ugyanígy reagált, lemondásra szólítva fel az alpolgármestert, és azt írta, lesz kedvezmény a helyieknek.

Egyre nagyobb hullámokat vet a gyékényesi tavon kialakult horgászvita: 19 és félezernél is többen olvasták keddi cikkünket négy nap alatt. A horgászok felháborodtak az új horgászrenden, ami szerintük ellehetetleníti a helyiek és a parti menti ingatlanok tulajdonosait, akik között számos nagyatádi is van, illetve nehezményezik, hogy az éves engedélyt csak 1 botra lehet kiváltani, azt is az eddigiekhez képest jóval drágábban.

– A partról bedobva, egy bottal horgászni csak maszatolás – véli egy nagyatádi horgász. – Arra jó, hogy 10 centis törpeharcsákat fogjunk.

A település alpolgármestere, Gergelics Sándor nyílt levélben kérte az egyesület elnökét, hogy vezessenek be a helyieknek a felnőtt, az ifjúsági és a nyugdíjas jegyekre 50 százalékos kedvezményt, a gyermekeknek pedig 60 százalékost.

Kérését azzal indokolta, hogy az egyesület által megállapított jegyárak jelentősen meghaladják a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) által javasolt emelés mértékét.

A MOHOSZ 2022. október 28-i választmányi határozatából kiderül, hogy ők átlagosan 24 százalékos emelést javasolnak a horgászegyesületeknek, ezzel szemben Gyékényesen 80 ezerről 120 ezerre emelték az éves jegy árát, ráadásul úgy, hogy közben a horgászok lehetőségei még szűkültek is. 

– Nem a 120 ezer forinttal van baj, hanem a horgászatból való kizárással – panaszolta egyikük. – Kevesebb lehetőség, több pénzért. Akinek nincs ingatlana, és nem akar éves jegyet, az napi 10 ezer forintért horgászhat, ám halat nem vihet el.

Az egyesület weboldalán továbbra sem szerepel, ezért csak telefonon lehet megtudni, hogy a „régi rend” szerint, azaz két bottal, behúzós módszerrel, mennyiért lehet saját ingatlan elől horgászni, holott egy szolgáltató árai nyilvánosak kellene, hogy legyenek. A horgászok szerint a 120 ezer forinton felül 280 ezer forintot kell fizetni annak, aki a tavalyihoz hasonló módszerekkel horgászna, azaz az ötszörösét a 2022-es áraknak.

Az sem nyilvánosan elérhető, hogy a térképen jelzett nevesített horgászhelyekre mennyibe kerül a területfoglalás, a horgászrendben csak annyi szerepel, hogy a területfoglalást, valamint a kapcsolódó szolgáltatások díját a horgászjegy ára nem tartalmazza. Az egyesület a közösségi média felületén azt írja:

Kérünk, ha bojlis, behúzós módszerrel a vasútpartról, szigetről, nevesített horgászhelyről szeretnél horgászni és jegyet váltanál telefonon vedd fel értékesítő munkatársunkkal a kapcsolatot a +36307178560 számon a hét minden napján 10:00-20:00 óra között.
Az online értékesítési rendszerünk fejlesztése ideje alatt átmenetileg az ügyfelek számára az országos jegyrendszerben a www.horgaszjegy.hu oldalon és a helyi Kobra üzletben a bojlis, behúzós jegytípusok és a nevesített horgászhelyekre vonatkozó területbérlet nem elérhetők, csak értékesítőnkön keresztül telefonon.

Nevesített horgászhelyek
Nevesített horgászhelyek

Az egyesület weboldalára felkerült információk szerint idén nyárig ez biztosan így lesz, ugyanis az értékesítési rendszer fejlesztése zajlik. A panaszos horgászok véleménye az, hogy ettől függetlenül az árakat kiírhatnák, legalább azért, hogy ne telefonáljon az ember feleslegesen.

Bár a Gyékényes és Környéke Horgász és Szabadidő Egyesület elnökének elküldött kérdéseinkre azóta sem kaptunk választ, időközben ugyanúgy nyílt levélben reagált, lemondásra szólítva fel a gyékényesi alpolgármestert, és azt ígérte, lesz kedvezmény a helyieknek.

Leírja, hogy az egyesület lehetőséget akar teremteni a hosszú évek óta horgászó gyékényesi emberek számára, illetve előrehaladott tárgyalások folynak egy olyan kedvezményes lehetőségről, amikhez más, gyékényesi szolgáltatók is csatlakozhatnak. Ezekről semmilyen konkrétum nem derül ki, csak annyi, hogy hamarosan tájékoztatni fogják róla a nyilvánosságot. Az írás végén megjegyzi: aki nem tud, vagy nem akar a helyi horgászrendhez igazodni, azt tisztelettel elfogadja.

Teszlákné Navracsics Nikoletta, a település polgármestere elmondta, hogy a képviselő-testület javaslatot tett az horgászegyesületnek a gyékényesieket érintő esetleges kedvezményekről, amiről majd a Gyékényes és Környéke Horgász és Szabadidő Egyesület a közgyűlésén tárgyal.

Mindenesetre, ha kiderül, hogy kik, mikor és milyen kedvezményben részesülhetnek, beszámolunk róla. A nyílt leveleket teljes egészében az alábbi galériában olvashatják:

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás