Először közöltek megyei átoltottsági adatokat

A koronavírus-járvány 16. magyarországi hónapjában, és az oltások hazai elindításának 7. hónapjában tudhatjuk meg először, hogyan állnak az egyes megyék. Kitalálhatják: Somogy a Dunántúlon a legrosszabbul.

Bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan azt nyilatkozta, hogy nem állnak rendelkezésükre az oltottsági adatok területi bontásban, a Miniszterelnökség most kiadta azokat a 444.hu-nak.

Ebből kiderül – amint az sejthető volt –, hogy az ország jobb helyzetben lévő, nyugati felén magasabbak a számok, miközben Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod megyében az 50-et sem érik el. Csak Budapesten haladja meg a 60 százalékot az oltottsági arány.

A dunántúli megyék sorában Somogy a legalacsonyabb aránnyal, 54,4 százalékkal a legutolsó. Ennél azonban jóval beszédesebb lenne járási vagy települési bontásban látni az adatokat, hiszen minden bizonnyal egészen eltérőek lehetnek pl. egy balatoni vagy egy dél-somogyi faluban. Ezeket az információkat azonban továbbra sem hajlandók nyilvánossá tenni.

Ahogy arról már írtunk, hetek óta lassú az oltási tempó, most már naponta átlagosan kevesebb mint ötezren kapják meg az első adagot. Mostanáig a teljes népesség 57 százaléka kapott oltást, és bár sokáig második helyen álltunk Európában, egyre többen hagynak le minket kevesebb fajta (és volumenű) vakcina mellett is.

Vélhetően azért döntött úgy a kormány, hogy megpróbál javítani az idősek oltottsági arányán. Gulyás Gergely miniszter a minap azt mondta, hogy a háziorvosok akár személyesen is fel fogják keresni az oltatlan pácienseket.

Az általunk megkérdezett nagyatádi háziorvosok úgy vélik: aki akarta, az már szinte mindenki megkapta a vakcinát. Nem sok esélyt látnak arra, hogy hatosával össze tudnak gyűjteni annyi embert, hogy egy-egy ampulla Pfizert meg tudjanak bontani, ha kapnak majd.

Eközben mára oda jutottunk, hogy már a kormány is arról beszél: ismét berobbanhat a járvány, egyre több jel utal erre – mondta ma reggel Novák Katalin a Közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs üléséről szóló tájékoztatón.

Megosztás