2020. Január 28, Kedd
Károly, Karola napja

Elpusztult Marci, a mentett gólya Szerző: Pál Marietta | 2019-09-08 09:09:00 | Címkék: madár, gólya, e-on, somogy, hazai

Tegnap értesültünk a szomorú hírről, hogy Marci, a Petesmalmi vidrapark mentett gólyája elpusztult. Az esetről Balogh Márta, Marci megmentője és "pótmamája" számolt be saját facebook oldalán.

Június elején még Marci, a gólyafióka megmentéséről tudtunk hírt adni olvasóinknak. Az akkor 2-3 hetes fiókát Balogh Márta, a Petesmalmi vidrapark munkatársa vette gondozásába. Ez nem kis feladat volt, hiszen 2-3 óránként etetni kellett a madárkát. Az elmúlt 3 hónap során Márti folyamatosan beszámolt facebook oldalán, hogyan fejlődik és erősödik a kis gólya. Marci a vidrapark igazi családtagjává cseperedett. Tegnap reggel viszont Marci messzebb merészkedett az otthontól. Szárnyait próbálgatva felfedezőútra indult. Hamarosan "pótmamáját", Mártit Mikéből hívták fel, hogy egy áramütött gólyáról értesítsék. Márti a helyszínre érve felismerte a mentett madarat. A fiatal állat vesztét egy szigeteletlen vezeték okozta.

A gólya Magyarországon fokozottan védett faj. A fiatal fiókáknál komoly problémát jelentenek a középfeszültségű hálózat légvezetékei. Az ezeknek nekirepülő, vagy fészekbők kirepülő fiatal egyedek halálos áramütést szenvednek. Becslések szerint az éves szaporulat kb. 20%-a elpusztul ilyen módon még az őszi vonulás megkezdése előtt.

Vissza az előző oldalra