Elrendelték a tűzgyújtási tilalmat

A meteorológiai körülmények, az erdőkben található biomassza szárazsága és a keletkezett tüzek gyakorisága is indokolta, hogy péntek 0 órától ismételten kiterjesztették az egész ország területére a tűzgyújtási tilalmat.

A fokozott tűzveszély miatt rendelte el a tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ma rendkívüli sajtótájékoztatót tartott az ügyben. Ezen arra kérték a lakosságot, ha szabadtéri programot és tevékenységet választanak a hétvégén, fokozott figyelmet fordítsanak az évről évre jelentkező veszélyforrásra: az erdőtűzre. Tartsák be a tűzvédelmi rendelkezéseket!

Itt a kerti munkálatok ideje, emiatt az elmúlt hetekben egyre több helyen gyulladt meg az aljnövényzet Somogyban is. Számos esetben a kertben meggyújtott növényi hulladék halomról terjedt tovább a tűz, felemésztve melléképületeket, több hektár nádast, károsítva erdeinket. 2018-ban 246 szabadtéri tűzhöz vonultak a somogyi tűzoltók, idén január elseje óta ez a szám már 176-ra tehető – jelentette ki Wéber Antal tűzoltó dandártábornok a somogyi megyeszékhely mellett található Gyertyános parkerdőben tartott sajtótájékoztatón.  A megyei katasztrófavédelmi igazgató éppen ezért a lakosság felelősségvállalását hangsúlyozta, mint mondta: a tűzgyújtási tilalommal nem érintett belterületi ingatlanokon se rakjanak tábortüzet ebben az időszakban, mert a felszálló izzó zsarátnokokat a szél több száz méterre repítheti, hamuvá változtatva a környékbeli erdőket.

A főként emberi gondatlanság miatt keletkező tüzek az elmúlt 88 nap alatt mintegy háromszáz hektárnyi területet emésztettek fel, veszélybe sodorva ezzel a somogyi erdők gazdag élővilágát.

Szabó József, Somogy legnagyobb erdőgazdálkodójának (Sefag Erdészeti és Faipari Zrt.)  erdőgazdálkodási osztályvezetője úgy fogalmazott: ne a pénzbüntetés tartsa vissza az állampolgárokat a szabálytalan tűzgyújtástól, hanem az a tény, hogy a természetért mi emberek vagyunk a felelősek. Ez a természeti környezet nagyon sérülékeny – tette hozzá – éppen ezért a társadalmi szerepvállalás erősítését kérte a megye lakosságától.

A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez ez az időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjed. Fokozott tűzveszély időszakában tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Ide kell érteni az erdőkben található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag és gazégetést is.

A katasztrófavédelem arra kéri a lakosságot: ha tüzet látnak, hívják a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon. Minden perc számít, életet menthet, és sok hektár erdőt segíthet megvédeni!

Megosztás