Emberre is veszélyes a Somogyban talált fertőzés

Két, egymástól 40 km-re található Somogy vármegyei szarvasmarha-állományban mutattak ki gümőkórt. A fertőzés képes állatról emberre is terjedni – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Gümőkór-fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok két Somogy vármegyei szarvasmarha-állományban – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Azt írták, a legtöbbször a tüdőt érintő, lassú lefolyású, emberről állatra és állatról emberre is terjedő, bakteriális eredetű betegség kórokozóját az egymástól 40 kilométerre található telepek egy-egy egyedénél mutatták ki. Az állatoknak nem voltak tüneteik, a fertőzöttségre az éves ellenőrző vizsgálatok derítettek fényt – tették hozzá.

A Nébih jelezte, hogy a területileg illetékes hatóság intézkedett az érintett állatok levágásáról, és forgalmi korlátozást rendelt el a telepeken.

Utóbbi azt jelenti, hogy a két telepről nem szabad kivinni, vagy oda bevinni a betegségre fogékony állatokat, és egyebek mellett meg kell akadályozni a fertőzött, fertőzésgyanús egyedek érintkezését a fertőzésre fogékony állatokkal – jegyezték meg az MTI érdeklődésére.

Kérdésre válaszolva kitértek arra is, hogy a két telepen 70 szarvasmarhát tartanak, a fertőzésből eredő esetleges kárt az állam téríti meg.

A Nébih hangsúlyozta: fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett a vágóhidakat felügyelő, az Európai Unióban egységes, hatósági állatorvosi rendszernek köszönhetően.

Magyarország továbbra is őrzi a „gümőkórtól hivatalosan mentes” minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt – olvasható a közleményben.

Depositphotos
Depositphotos

 

Megosztás