Felháborodtak a horgászok Gyékényesen

Azt mondják, elveszik a melós emberek egyetlen megfizethető kikapcsolódását. Szerintük az új horgászrend csak az anyagi haszonszerzést szolgálja. Több pénzért kevesebb lehetőséget kap az átlagos horgász.

Az év elejétől új horgászrend érvényes a gyékényesi horgásztavon, eszerint jelentősen megemelkedtek az árak, kevesebb bottal horgászhatnak, kevesebb halat vihetnek el a horgászok.

– Eddig 80 ezer forint volt az éves engedély, amivel 2 bottal és csónakból is lehetett horgászni. Most úgy látszik, hogy ez az opció kvázi megszűnt – panaszolta az egyik horgász.

Az új horgászrend szerint éves engedélyt csak 1 botra lehet kiváltani, évente 120 ezer forintért.

A horgászegyesület kialakított 33 nevesített horgászhelyet, amelyekre külön szabályok vonatkoznak, innen lehet az úgynevezett behúzásos módszerrel bejuttatni a csalit a vízbe.

– Az egyesületben elhatározták, hogy egy bojlis tavat csinálnak. Kijelöltek 33 nevesített horgászhelyet, ahonnan bojlis módszerrel lehet horgászni. Ennek nincs is fent az ára a horgászrendben, csak telefonon lehet megrendelni – folytatta. – A nyaralók előtti részek nem kerültek ebbe a kategóriába, azaz, bojlis, behúzós módszerrel és két bottal nem horgászhat az, akinek saját ingatlana van a tó mellett. Egy korábbi, azóta már törölt facebook-bejegyzésben szóba került az is, hogy meghagyják ezt a lehetőséget a helyi ingatlantulajdonosoknak: a 120 ezer forintos éves jegy mellé egy 280 ezer forintos kiegészítő-jegy formájában.

Azaz egy gyékényesi vízparti ingatlan tulajdonosa ahhoz, hogy a tavalyihoz megközelítőleg hasonló feltételekkel hódolhasson a szenvedélyének, 400 ezer forintot kellene évente fizetnie az eddigi 80 ezer forint helyett. Ráadásul, akinek nincs ingatlana a tó mellett, annak jelentősen beszűkültek a lehetőségei a horgászatra, a lenti ábra tanúsága alapján alig van olyan kijelölt terület, ahol egy egyszerű horgász az éves jegyével horgászhatna, ráadásul, ha nem akar kiváltani éves engedélyt, akkor napi 10 ezer forintért válthat jegyet a tóra, ám ezzel például halat el sem vihet.

Az elmondások szerint a légkör egy katasztrófa. Van, aki azt mondja, hogy a továbbiakban nem támogatja pénzzel az egyesületet, inkább elmegy máshova horgászni, de a többség nem is tudná kifizetni ezt a pénzt.

Egy, a szakmát közelebbről is ismerő gyékényesi horgász szerint az új horgászrend csak az anyagi haszonszerzésről szól.

– Nem lehet szakmai magyarázata. Szociális szempontok nincsenek, halgazdálkodási szempontok nincsenek. 6-700 ember szórakozását, kikapcsolódását szüntetik meg, vagy lehetetlenítik el. Gyakorlatilag elveszik tőlük az egyetlen dolgot, amiért Gyékényesen nyaralót építettek. 

Elmondása szerint az elvihető halmennyiség is “nevetséges”, például egy év alatt csak egyetlen süllőt lehet hazavinni.

– A horgászat a melós emberek egyetlen megfizethető pihenését szolgálja, ez egy szent dolog volt, országosan is tudják, hogy erre szükség van, ezért is támogatják a horgászatot, ezért adja oda a halgazdálkodást nevetséges összegekért az állam. Nem azért, hogy annak a százszorosát vegye utána vissza a horgászegyesület.

A jelenleg hatályos horgászrend szerint a nevesített horgászhelyekre a 7 napos jegy ára 46 ezer forint, ami nem tartalmazza a területfoglalás díját, valamint a hozzá kapcsolódó szolgáltatások díját sem, viszont nem derül ki belőle, hogy ezek mennyibe kerülnek, csak telefonon lehet információhoz jutni ezzel kapcsolatban.

Kerestük a Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület elnökét telefonon, de még addig sem jutottunk, hogy feltegyük a kérdéseinket, ugyanis, amikor elmondtuk, honnan keressük, kinyomta a telefont. Pénteken e-mailben is elküldtük a kérdéseinket az egyesület e-mail címére. Megkérdeztük egyebek között azt, hogy a nevesített horgászhelyekre a jövőben árulnak-e éves bérletet, és ennek mennyi lesz az ára, illetve most mennyi a nevesített horgászhelyekre szóló helyjegy ára, mert a horgászrendben nincs erről információ. Továbbá megkérdeztük azt is, hogy terveznek-e a gyékényesieknek, és a vízparti ingatlanok tulajdonosainak kedvezményes jegyeket árulni.

Levelünkre azóta sem kaptunk választ. Amennyibe kapunk, természetesen beszámolunk róla.

Megosztás