Gyékényesen folytatódik a nyíltvízi úszóbajnokság 2021-08-15 17:33:00 | Címkék: nyíltvízi úszóbajnokság, owt, gyékényes, somogy

Az Open Water Tournament (OWT) mezőnye aug. 21-én rajtol a tavon 3, ill. 9 km-es távon.  A somogyi lesz az idei utolsó verseny, így Gyékényesen kiderül, hogy kik lesznek a 2021-es OWT első bajnokai.

A kristálytiszta és szédítően mély tóhoz érkezik augusztus 21-én az Open Water Tournament (OWT) mezőnye. Az úszók a tó közepén fekvő szigetet kerülik meg, a rövidebb távot választók egyszer, így rájuk három kilométer vár, míg a profik háromszor, ők kilenc kilométert teljesítenek.

A Gyékényesi tóban a 12-15 méteres mélységhez tíz méteres látótávolság párosul, nem csoda, hogy a mesterséges tó régóta kedvelt búvárparadicsom. A kristálytiszta vízben olyan tereptárgyakat, roncsokat helyeztek el, amelyek még izgalmasabbá teszik a merülést, miközben a helyi élővilág is remekül megfigyelhető. Az OWT azzal a céllal indult útjára 2021 nyarán, hogy a nyíltvízi úszók is profi körülmények között tehessék próbára képességeiket Magyarország tavaiban, folyóiban. Az Open Water Tournament a remek pályák kialakítása mellett támogatja a hazai sportcélú turizmust is: az úszók a mozgás mellett családjukkal, barátaikkal úszva fedezhetik fel az ország különböző területeit.

null

- A hullámzó Balaton és a gyors folyású Duna után a Gyékényesi búvártó szinte feszített víztükrű medencének számít. Ez talán a versenysorozat legkönnyebben leúszható állomása. Hihetetlen élmény itt tempózni, látni magunk alatt a köves medret – mondta Mezős Balázs, az OWT szervezője, aki arra buzdít mindenkit, akit érdekel a nyílt vizek meghódítása, hogy nevezzen be a zárófutamra. A biztosítást ezúttal 20 fő vízimentő, nyolc mentőhajó és egy tucat SUP-os látja el, akik frissítővel és szőlőcukorral is szolgálnak majd.

A nagykanizsai születésű többszörös magyar bajnok úszó, Molnár Flóra gyerekként sokat lubickolt a különleges szépségű tóban, és most is ott lesz a startnál, hogy személyesen köszöntse az úszókat.

- Jó ötletnek tartom, hogy ilyen magas színvonalú nyíltvízi eseményeket szervezzenek, annak pedig különösen örülök, hogy megismertethetjük a mi környékünket az úszás szerelmeseivel – mondta Flóra, aki tippeket is adott a kevésbé gyakorlottaknak. - Nem kell elsietni semmit, mindenki ússzon a saját tempójában, ha pedig elfáradt, lebegjen kicsit. Nagy élmény lesz.

Teszlákné Navracsics Nikoletta, Gyékényes polgármestere elmondta: a bányató évek óta közkedvelt területe a búvároknak, horgászoknak, baráti társaságoknak és az itt nyaralóval rendelkező családoknak.

- A kristálytiszta vize és különleges állatvilága révén egyre több vendéget és versenysportot kedvelő látogatót vonz. Kiemelt célul tűztem ki magamnak, hogy Gyékényes központú helyi versenyeket is szervezünk. Az OWT megszervezésével egy új lehetőség nyílik a turisztikai fellendülés megerősítésére. Ezen alkalomból Gyékényes Község Önkormányzata a település 15 km-es körzetében élő vállalkozó szellemű sportolóit kedvezményes (50%) nevezési díj biztosításával invitálja a nyílt vízi úszóversenyre, ehhez lakcímkártya felmutatása szükséges. Várunk minden érdeklődőt szeretettel! - invitált a polgármester asszony.

Érdemes a célba érkezés után is a helyszínen maradni, mert kihirdetik a versenysorozat győzteseit, majd hajnalig tartó záróbuli kezdődik.

 

Vissza az előző oldalra