Ismét országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

Július 31-től újra jobban oda kell figyelnünk a tűzrakásra: egy erdei szalonnasütés vagy egy eldobott cigarettacsikk is avartűzhöz vezethet, mely a szárazságban percek alatt a fák lombkoronájáig terjedhet.

Somogy az ország egyik legerdősebb megyéje, termőterületének mintegy harminc százalékát alkotják erdők. Ezeknek az élőhelyeknek azonban komoly kockázatot jelent a hosszan fennálló száraz idő: ilyenkor a levelek sok vizet veszítenek, a fák koronája is könnyen éghetővé válik. A tűzesetek megelőzésére múlt hét szombattól ismét országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe, közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A jelenlegi tűzgyújtási tilalom elsősorban az erdők védelmét szolgálja. Amikor egy erdőben felcsapnak a lángok, akkor nem egy-két hektár, hanem öt-hat, de akár tíz is le szokott égni. Ezt a legtöbbször emberi felelőtlenség okozza: egy nem megfelelően eloltott tűz a szalonnázás után, egy kijelölt helyen kívül meggyújtott tűz vagy egy eldobott cigarettacsikk. Ha szél társul hozzá, akkor a tűz könnyen terjed, és hamar belekap a lombokba is. Magyarországon szerencsére nem beszélhetünk szándékosságról – mondta Mocz András, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei szervezetének alelnöke.

A fenyők különösen érzékenyek az erdőtűzre, gyantájuk ugyanis jól ég, a szárazság azonban a többi fa gyúlékonyságát is nagy mértékben növeli. A természeti értékeink védelme érdekében ilyenkor kiemelten fontos az elővigyázatosság: A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás