Jönnek a Seuso-kincsek!

50 milliárd forintnál is több az értéke! Páratlan kincsekben gyönyörködhetünk december végétől Kaposváron, a késő-római kor legjelentősebb leletegyüttesét állítják ki a megyei múzeumban. Érdemes előre időpontot foglalni!

A világ 3 legkülönlegesebb ezüstkincs-együtteséhez tartoznak a Seuso-kincs edényei – mondta a kaposvári tárlat beharangozó sajtótájékoztatóján Varga Benedek, a Nemzeti Múzeum főigazgatója. December 29.-től január 21.-ig lesznek majd láthatóak a késő római korból származó ezüstedények a somogyi megyeszékhelyen, ahol eddig ilyen rangos tárlatnak még nem adtak otthont.

A kiállítás 14 nagyméretű ezüstedényének összsúlya 68 és fél kiló, értéke pedig 52 milliárd forint.

– A magyar kormány rendkívül bölcsen és rendkívül hatékonyan, de visszaszerezte azt, ami a miénk, ez pedig a Seuso-kincsek. És azt mondta, hogy ez az egész nemzeté és nem Budapesté – jelentette ki  Szita Károly, Kaposvár. polgármestere Így nem csupán Budapestre, a Nemzeti Múzeumra akarja bízni ezt a kiállítást, persze, a végleges helye az lesz, hanem 6 vidéki városnak is lehetőséget biztosít arra, hogy megnézhessék.

Székesfehérvár és Zalaegerszeg után december 29.-től Kaposváron is láthatók a Seuso-kincsek. A különleges tárlatot beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott: a kiállításban 14 nagyméretű ezüstedény látható, ezek összsúlya 68 és fél kiló. A kincsek értéke pedig 52 milliárd forintra tehető. Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója úgy fogalmazott: maga a csoda ez a műtárgyegyüttes.

– Ha azt nézzük, hogy a késő-római időkből körülbelül egy olyan 15-20 nagyobb kincsegyüttes maradt fönt, egy olyan 30 és 40 közöttire tehető az ezüstkincs-együtteseknek az összszáma, na, ezeken belül az első 3 közé tartozik – mondta Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Egy magasabb rangú hivatalnoknak 44 évi fizetésébe kerülhetett a 4-5. században a mai Seuso-kincs, egy alacsonyabb rangú hivatalnok pedig 200 évig is dolgozhatott volna, hogy egy ilyen ezüst együttese legyen – mondta a Nemzeti Múzeum főigazgatója. Az intézmény vándortárlata az ország 6 vidéki városába viszi el Seuso kincseit, amelyekről egyre többet tudni, egykori tulajdonosáról viszont annál kevesebbet.

– Azt tudhatjuk róla, hogy tehetős ember volt, volt egy gazdasága, ezek, mai ésszel mérve, egy megyére is kiterjedhettek vagy több megyére kiterjedhetőek is voltak – ismertette a főigazgató. – Azt tudjuk, hogy szenvedélyes vadász volt. Mindenképpen a római elithez tartozott. Tehát a tálakon jelen lévő, mondjuk azt, hogy görög és kicsit romanizált görög mitológiai hagyományok, ezek a késő római időkben azt jelzik, hogy miként és hogyan, milyen erőteljes mértékben azonosult az elit egy antik kultúrával.

Szerepe volt a vadászat- és a sport kultúrájának is, de a lakomák megtartása is fontos volt az egykori Pannóniában, Seuso idején. Ezek is visszaköszönnek az ezüstkincseken, amelyeket a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthettek el. Az ezüstedényeket egy rézüstben helyezték el. A Seuso-kincs kiállításhoz Kaposváron is múzeumpedagógiai foglalkozás kapcsolódik, hogy a diákok játékosan tanulva ismerjék meg az adott kort és az ezüst műtárgyakat.

– Ezeknek a foglalkozásoknak a tartalma, hogy bemutassa az ókori Pannónia provinciának az életét – mondta  dr. Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai Múzeum igazgatója. – Információt adjon arról, hiszen a kincslelet körül van egy bizonyos mítosz, hogy ez hogyan alakult ki, hol áll most ez a mítosz, és az a sok-sok titok, ami körüllengi ezt a kincsleletet, azt hiszen, ez nemcsak a diákok számára, de a felnőttek számára is érdekes lehet.

A kiállítás különleges biztonsági és műtárgyvédelmi körülmények között valósul meg Kaposváron a Fő utca 12. szám alatti, úgynevezett Anker-házban. A látogatók december 29.-e és január 21.-e között reggel 9 és este 8 óra között tekinthetik meg a tárlatot. Érdemes a várakozás elkerülése érdekében előre jelentkezni, ezt már közel 1000-ren meg is tették. 

Megosztás