Kitüntették a jótevő plébánost

Önzetlenségéről, segítőkészségéről vált híressé a kaposfői plébános. Somos László atya évtizedek óta segíti a romákat, és rendszeresen látogatja őket. Odaadó munkájáért tavaly megkapta a Jószolgálati-díjat.

Egy különleges kiállításon mutatják be azokat, akik emberségükkel hozzájárult a nehéz szociális helyzetben élők megsegítéséhez. A Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány Jószolgálati díját tavaly 13 magánszemélynek, illetve egyesületnek ítélték oda. Somos László kaposfői plébános munkásságát élteműdíjjal jutalmazták. Ő a helyi cigányságot segíti már hosszú évek óta.

Somos László atya 25 éve állt a katolikus egyház szolgálatába. Már a kezdetek óta segíti a rászorulókat. Az atya elmondta, hogy hivatása és a segítségnyújtás egy és ugyanaz.

– Én nem terveztem, hogy cigányokkal foglalkozzak, de amikor Kaposfőre kerültem, akkor megláttam, hogy nagyon sok szegény sorsú, hátrányos helyzetű cigány gyerek és cigány felnőtt él a környékemen és úgy éreztem, hogy mint katolikus papnak kötelességem a cigányokat segíteni a társadalomba való beintegrálódásba. Ezért tanodát nyitottunk, a gyerekekkel sokat foglalkozunk és a felnőttek ügyes-bajos dolgaiba segítünk.

A kiállítás során a közönség döntött arról, hogy ki kapja meg az elismeréseket. A legfontosabb szempont azonban egyértelműen az, hogy aközösség számára kiemelkedő és példaértékű legyen az egyén vagy szervezet tevékenysége, amit a környezetében élők javára folytat.

Az alapítvány összesen 10 millió forinttal támogatja a Jószolgálati-díjat elnyert személyeket.

 

Megosztás