Láncfűrésszel ad új életet a fáknak

Az Ötvöskónyi óvoda udvarán Micimackó, Malacka és Tigris várja reggelente a gyerekeket, amit Varga Krisztiánnak köszönhetnek, aki láncfűrésszel készített szobrokat az idős, beteg fákból.

A törzsükbe pedig szintén láncfűrésszel faragott baglyot és mókust. Varga Krisztián 4 éve foglalkozik a faszobrászat ezen különleges válfajával. Eredetileg fakitermelő vállalkozó volt, de amikor már jóideje nem talált maga mellé megbízható dolgozókat, úgy döntött, hogy abbahagyja a vállalkozást. Mivel több mint húsz éve láncfűrésszel dolgozik, ezért úgy döntött, hogy a legkedvesebb szerszámával lehel új életet az öreg fákba.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Olyan sok munkája van, hogy már az év elején be van táblázva az egész évre. Egyedi padokat, kerti bútorokat is készít, de szívesen farag szobrokat, legközelebb egy életnagyságú medveszobrot alkot a láncfűrészével.

– Versenyeken is szoktam indulni, ezeket a STIHL rendezi. A láncfűrészes fafaragásból még világbajnokság is van, a legutóbbi magyarországi versenyen azt mondták, hogy azon is indulhatnék, úgyhogy meglátjuk, mit hoz a jövő – mondta Krisztián.

Magyarországon 10-12 ember foglalkozik komolyabban ezzel a technikával, közülük ketten tanulták is, a többiek, mint Krisztián, autodidakta módon sajátította el ezt a művészeti ágat.

– Amikor az erdőn dolgoztam, és unatkoztam, akkor gombákat, mókusokat készítettem a rönkökből, illetve faragtam bele a kivágott fák törzsébe. Igazából ebben láttam meg, amit kerestem – mondta a kutasi láncfűrészes fafaragó.

Tegnap délután az egyik fára egy faragott angyal került fel az ötvöskónyi játszótér mellé. A polgármesterasszony szerint azért, hogy ez vigyázza a gyerekeket, miközben játszanak.

Mindenesetre, ha a faluban járnak, megnézhetik Krisztián láncfűrészes faragványait.

Megosztás