Letartóztattak egy somogyi bírósági végrehajtót

Az igazságügyi államtitkárig nyúló, Magyar Bírósági Végrehajtói Kart érintő korrupciós botrány szálai Somogyba is elvezetnek. N. Gábor a hét végrehajtó egyike, akik a vád szerint komoly összeget fizettek kinevezésükért.

A Völner-ügyként hírhedtté vált somogyi szálait a Népszava boncolgatja.

„A Fonyódi Járásbíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtó 2021. június 7. napján 42 677 000 forintot adott át összesen a Kar elnöke részére, mely összegekből dr. Völner Pál is részesült” – idézi a lap a kiterjedt vesztegetési botrány helyi részleteit.

A Hivatalos Értesítő 2019. augusztusi számában meghirdetett 10 önálló bírósági végrehajtói álláshelyre összesen 278-an pályáztak. Köztük a 36 éves jogász végzettségű N. Gábor, aki a végrehajtói cégét alig két héttel a kinevezése előtt, január 22-én jegyeztette be, és  működésének első évében 107,99 millió forintos árbevételt ért el, írja a lap. Ebből az adózott eredménye 42,6 millió forint volt, ami megegyezik az idén júniusban kifizetett kenőpénz összegével.

Alig több, mint egy hete robbant a hír, hogy a legfőbb ügyész hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítja a Fidesz-kormány államtitkárát, Völner Pált, aki Varga Judit igazságügyi miniszter helyetteseként is dolgozott miniszterhelyettesi beosztásban. Az ügyészség szerint Völner 83 millió forint kenőpénzt vett át részletekben. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar pedig mintegy 7,2 milliárd forintos vagyonról vallott a 2020-as beszámolójában. A kar több vezetője ellen büntetőeljárás indult vesztegetés és más bűncselekmények miatt.

Megosztás