2020. Szeptember 21, Hétfő
Máté, Mirella napja

Másodfokú figyelmeztetés: hétfőn ideér a viharciklon! Szerző: Katona József | 2020-02-09 15:04:37 | Címkék: viharciklon, figyelmeztetés, somogy, szél

Ismét óránkénti 90 kilométert meghaladó széllökések várhatóan a Dél-Dunántúlon, ezért hétfőre másodfokú figyelmeztetést adott ki Somogyra is az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hidegfrontot hoz a Ciara viharciklon.

Az utóbbi évek legerősebb viharciklonát, a Ciarát óránkénti 130 kilométeres széllökések is kísérhetik Nyugat-Európában ma. Aztán hétfőn eléri térségünket is.

Vasárnap estétől a Dunántúlon megerősödik a délnyugati szél, a késő esti órákban már viharos (60-70 km/h) széllökések is lehetnek. Az előttünk álló éjszaka tovább erősödik a légmozgás, már országszerte lehet számítani erős széllökésekre, a Dunántúlon viharos, a délnyugati megyékben esetleg erősen viharos (90 km/h feletti) lökésekre is. A hétfő délutáni órákban egy hidegfront is érkezik, melynek környezetében az északnyugati irányba forduló szelet országszerte viharos (70-90 km/h), elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos (80-100 km/h) széllökések is kísérhetik. A hétfő esti órákra a front átvonultával átmenetileg csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban az északi országrészben ismételten erősen viharossá fokozódik a szél.

 

A hidegfront mentén a Dunántúlon - legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon (Mecsek térsége) - egy-egy zivatar is kialakulhat.

 

Vissza az előző oldalra