Mindenszentek idején is fontos az elővigyázatosság

November elején évről évre előfordulnak temetőtüzek, vagy olyan lakástüzek, amelyeket kegyeleti gyertya okozott.

Mindenszentek idején és az azt követő Halottak napján gyertyát gyújtunk azokért, akik már nem lehetnek közöttünk. A temetők mellett sokan otthon is gyertyákkal, mécsesekkel emlékeznek meg, emellett egyre többen töklámpást is készítenek. Az évnek ebben a szakaszában gyakran riasztják a tűzoltókat temetőben keletkezett tűzhöz, vagy olyan lakástűzhöz, amelyet kegyeleti gyertya okozott.
 
November első napjaiban évente átlagosan húsz olyan esethez riasztják a tűzoltókat országszerte, ahol kegyeleti mécsesek, vagy koszorúk okoznak tüzet. Az esetek többségében néhány ezer forintnyi kár keletkezik, de minden évben előfordul, hogy egy kegyeleti gyertya okoz lakástüzet, ami pedig már jelentős kockázatot hordoz.
 
A tűzesetek oka, hogy a mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek.
 
A temetőtüzek megelőzhetőek azzal, hogy a szabadban csak mécsestartóban lévő mécsest gyújtunk meg, ezeket a sírtól való távozás után pedig eloltjuk. A Halloween alkalmából készített töklámpásokat és kegyeleti gyertyákat olyan biztonságos helyre kell rakni, ahol nem gyulladhat meg a közelükben semmi.

Fotó: MTI/EPA

null

 

Megosztás