2023. Március 22, Szerda
Beáta, Izolda napja

Óriási szarvasrudlit videóztak Somogyban Szerző: Katona József | 2023-03-10 10:36:00 | Címkék: rudli, gímszarvas, videó, somogy

Az agancshullajtás időszakában egyre gyakoribb, hogy gímszarvasok vágtatnak akár kisebb-nagyobb csoportokban is. Egy videós egy kb. ötven-hatvan szarvasból álló rudliról készített látványos felvételt Boronka közelében.

A lótenyésztéssel foglalkozó Tankovics Zsolt videózta telefonjával a vizes mezőn átgázoló rudlit, vette észre az agrojager.hu.

A felvétel kapcsán a lap felhívta a figyelmet: országos probléma ilyenkor, hogy "az agancsozók folyamatosan zavarják a nagyvadállományt. A területileg illetékes vadgazdálkodók szinte tehetetlenek a jól szervezett, sokszor hét-nyolc fős csoportokkal szemben, akik vonalhajtásba szerveződve űzik a vadat."

Az Atádhíren is többször foglalkoztunk ezzel, a szarvasok hajszolása ugyanis a közutakon is fokozott balesetveszélyt jelent

Ráállnak a vad nyomára, és elkezdik űzni a vadat - ismertette három éve az állatkínzó módszert egy hozzáértő az Atádhírnek. - Azért üldözik, hogy előbb-utóbb megakadjon az agancsa a sűrűben, elhullajtja, és akkor összeszedik. A szarvas, persze, menekül, keresztül árkon-bokron, az ijedtség kihajtja az országútra is. A gyűjtők nem is gondolnak rá, de akár emberéleteket követelő baleseteket is okozhatnak ezzel.

Az agrojager oldalán is arra hívják fel a figyelmet, hogy "az anyagi-, és személyi sérüléssel járó ütközéseket nagymértékben lehetne csökkenteni, ha az agancsgyűjtés jogszabályi feltételei egyértelműek lennének". Nem azok, és, hogy mennyire nem megfelelően rendezett a kérdés, azt jól mutatja a hozzászólások cunamija a "Hazavitt egy pár agancsot az erdőből, elfogták a rendőrök" című írásunk nyomán.

A videót készítő Zsolt is úgy összegezte a véleményét: "Ha a gyűjtés rendezettebbé válna, vadgazdálkodók és gyűjtök is megtalálnák a közös nevezőt. Ez lenne a fenntartható megoldások egyike a jövőre nézve."

Vissza az előző oldalra