Somogy: 10 üres álláshelyre 109 álláskereső jut

Ez a legrosszabb mutató az országban a KSH alapján. Az átlagos vásárlóerőt tekintve is a sor végén kullog Somogy, már csak Szabolcsban gyengébb ez a mutató – derül ki a GfK Vásárlóerő Európa 2022 című tanulmányából.

Két olyan adatsor is nyilvánosságra került a napokban, amely ismét élesen rávilágít megyénk valódi helyzetére, be tudjuk sorolni magunkat országos és európai viszonylatban egyaránt.

Az egyik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első félévi adataiból világlik ki. Eszerint éppen a mi megyénkben jut a legtöbb munkanélküli tíz üres álláshelyre. Az országos átlag 35, de óriásiak az országon belüli különbségek: míg Győr-Moson-Sopronban ugyanez a szám mindössze 10, Somogyban 109. Másképp fogalmazva: nálunk egyetlen üres álláshelyre csaknem 11 álláskereső jut, ami a legrosszabb mutató.

Depositphotos
Depositphotos

Somogy vásárlóereje az utolsó előtti

Nem szebb a kép az egy főre jutó átlagos vásárlóerő tekintetében sem. Nos, hogy kicsit tágabb szemlélettel közelítsünk, kezdjük azzal: az egy főre jutó átlagos vásárlóerő Európában 16.344 euró idén. A 42 ország között azonban jelentős különbségek vannak, Magyarország a 30. helyen áll 8.751 euróval, a magyarok több mint 46 százalékkal maradnak el az európai átlagtól. A top 10-ben olyan országok szerepelnek, mint Svájc, Norvégia, Németország és Ausztria, utóbbi kettőben csaknem 25 ezer euró az egy főre jutó vásárlóerő, vagyis majdnem háromszorosa a magyarnak.

Még lesújtóbb, ha az országon belül vizsgáljuk ugyanezt a mutatót: Somogy mindössze a 82,3 százalékát produkálja az ország átlagos vásárlóerejének, ennél egyedül Szabolcs-Szatmár-Bereg mutatója gyengébb.

Infografika: GfK
Infografika: GfK

Ha a lét a tét, Somogy a középmezőnyben van

A megélhetés mellett jelentős különbségek mutatkoznak abban is, hogy szükség esetén hányan tudnak gyorsan kórházba jutni. A Somogyban élők több mint 40 százaléka nem lakik biztonságos, negyed órán belül elérhető távolságra a legközelebbi kórháztól. A Veszprém megyeiek alig 17 százalékára igaz ez, a budapestiek után ők vannak a legkedvezőbb helyzetben ebből a szempontból.

Megosztás