Vádat emeltek a halálos vadászbaleset miatt egy rendőr ellen

Gondatlanságból fejbe lőtte a hivatásos vadászt. Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt ellene vádat az ügyészség Somogyban.

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vádat emelt egy rendőr ellen a Siófoki Járásbíróságon.

A vádirat lényege szerint a vádlott 2019. február 25-én 16.30 órától 19.00 óráig érvényes vadászjegy és vadászlőfegyver tartására jogosító engedély birtokában magaslesvadászaton vett részt a sértett mint hivatásos vadász társaságában. A rendőrtiszt a vadászat kezdetekor a saját távcsöves golyós vadászlőfegyverének tárába 3 darab lőszert helyezett el, majd azt csőre töltötte.

A magaslesvadászat befejezésekor – a vadászat folytatása érdekében – az elkövető beült a sértett gépkocsijának bal hátsó ülésére, a fegyverét azonban nem ürítette, azt továbbra is csőre töltött állapotban az ölébe fektetve szállította. Eközben a sértettet telefonon arról értesítették, hogy a vadászterület más körzetében vadat lőttek, és segítséget kértek annak feldolgozásához, ezért a helyszínre hajtottak. A vádlott a még mindig csőre töltött fegyverét a gépjármű jobb első ülése mögé állította úgy, hogy annak csöve felfelé állt, majd kiszállt a kocsiból.

Ezt követően, 20.00 óra körül, a sértett az elejtett vadat a gépjárműve platóján helyezte el, majd elindult az autó bal oldala mellett a vezetőülés felé. Ekkor a vádlott a gépkocsi bal hátsó ülésén ülve igazgatni kezdte a vadász lőfegyverét – azért, hogy azt ismételten az ölébe helyezze – és ezzel vétlen lövést leadva a bal hátsó ablakon keresztül fejbe lőtte a sértettet, aki azonnal meghalt.

A vadászlőfegyvert mindig úgy kell kezelni, hogy az még véletlen működés esetén se okozhasson személyi sérülést, azt a vadászat során a vadászterületen belül ürítve kell szállítani. A rendőr ezen előírásokat megszegte, a sértett halála a szabályszegéseivel okozati összefüggésben következett be.

A vádlott terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

A nyomozó ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság előkészítő ülésen ítélje az elkövetőt – beismerésére tekintettel – 2 év 6 hónap fogház fokozatú szabadságvesztésre és 5 év fegyver viselésével járó foglalkozástól eltiltásra.

 

Megosztás