Vadmacska a kaszói erdőben – videóval!

A különleges ragadozót nehéz lencsvégre kapni, viszont az Atádhír munkatársának sikerült egy példányt a kaszói erdőben megörökíteni.

Ez a kistesű ragadozó a nagy kiterjedésű erdőségeket választja legtöbbször élőhelyéül. Itt ugyanis háborítatlanul vadászhat zsákmányára. A hozzá nem értők számára ez a vadon élő állat alig különbözik a házi macskától. Ám, ha jobban megfigyeljük,  vannak jellegzetességei, amiket házi kedvencünk nem hordoz. A vadmacska testmérete nagyobb, és alkata is masszívabb felépítésű. Feje sokkal szélesebb, mint házi rokonának. Bundája jellegzetesen szürke tónusú. Farkán erős fekete színű gyűrűket figyelhetünk meg. Egyes szakirodalmak szerint 7 vagy 9 fekete harántcsíkot számlálhatunk, ám ez lehet kevesebb is, ha felmenői között van házi macska is. Viselkedése viszont kevésbé barátságos, mint házi rokonáé. Már egészen kölyök korában is nagyon vad, harcias, és kerüli az ember közelségét. A vadmacska különösen félénk és óvatos állat, magányosan, faodvakban él, és itt is hozza világra kicsinyeit. így nagy szerencsének számít, hogy ezt a felvételt el tudta készíteni munkatársunk.

Magyarországon ismert populációik élnek például az Északi- és a Dunántúli-középhegységben, és a kaszói erdő is már stabil populációval büszkélkedhet.

 

Megosztás