hirdetés
2023. Február 08, Szerda
Aranka napja

Virtuális haramiák - hogyan védekezzünk? Szerző: Herr Dávid | 2018-02-17 14:30:10 | Címkék: megelőzés, bűnözés, zaklatás, virtuális, biztonság, internet, előadás, somogy, rendőrség

Rendkívüli internetbiztonsági előadássorozatot tartottak több somogyi intézményben. A rendőség közel 1800 résztvevőnek tartott szemináriumot a témában, felhívva a figyelmet a virtuális tér veszélyeire.

A világon közel 130 ország rendeznek programokat a Biztonságos Internet Napon az Európai Unió Safer Internet Program  akciótervének keretein belül. Az hanyag, nem kellően tudatos internethasználat veszélyire kívánják ezzel felhívni a figyelmet ezen a világnapon, melyet minden február második keddjén tartanak meg. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai a világnap alkalmából egy egész kampányhetet szenteltek az ügynek: a megyén belül összesen 1800 résztvevővel összesen 71 alkalommal tartottak internetbiztonsági előadásokat iskolákban és közösségi központokban. 

Még a közösségi médiákon is lesben állhatnak a csalók
Még a közösségi médiákon is lesben állhatnak a csalók - A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az előadássorozat kiterjedt arra az általános jelenségre, hogy az interneten megosztott személyes adataink milyen könnyen kerülhet adtahalászok, csalók kezébe, és milyen könnyű visszaélni velük. A rendőrség szakaberei tájékoztatták az előadáson részt vevőket a közösségi oldalak biztonsági szabályainak fontosságáról, illetve bemutatták, milyen büntetőjogi következményekkel járhat az internetes zaklatás. Tudatos internet-, technológia- és mobiltelefon-használatra biztatták az embereket, és hogy legyenek elővigyázatosak adataik megadása során. 

Az alábbi tanácsokat tette közzé a police.hu a témával kapcsolatban:

  • Ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát!    
  • Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!  
  • Csoportosítsa ismerőseit, ezáltal korlátozhatja, hogy ki mit láthat!        
  • Egyéb oldalra vagy alkalmazásba közösségi profiljával történő bejelentkezés során ellenőrizze, hogy az oldal vagy alkalmazás milyen személyes adataihoz (születésnap, e-mail cím, ismerőseinek köre stb.) fér hozzá! Szükség esetén módosíthatja az elérhető információk körét.
  • Más által is használt számítógépen – ha befejezte az internet használatát – minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezéséből! A böngésző bezárása nem elegendő.
  • Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot fontos adatairól! Erre alkalmas lehet egy külső merevlemez, amit csak a biztonsági mentés idejére csatlakoztatunk a számítógéphez, vagy olyan online tárhely, amely tárolja a fájlok korábbi verzióját is.

Vissza az előző oldalra