10 év után kiengedik a nagyatádi diákkal végző két fiút

Tavasszal engedik ki a kaposvári diákgyilkosság elkövetőit: K. Mihály és V. Dávid egy tóhoz csalták a nagyatádi Sz. Józsefet, majd összeverték és vízbe fojtották. Jó magaviseletükért négy évvel előbb szabadulhatnak.

A két fiatal annak köszönheti a szabadulását, hogy mindvégig betartották a börtön szigorú szabályait. Szinte hihetetlen, de egy fegyelmit sem kaptak a közel tizenegy bent töltött év alattszámolt be az esetről a 24.hu

Tizenegy éve történt az a gyilkosság, amely megrázta Nagyatádot, és az egész országot. Értesüléseink szerint az elkövetők gimnazista koruk elején még barátok voltak az áldozattal, de az évek során elmérgesedett a kapcsolat, olyannyira, hogy elhatározták, végeznek vele. V. Dávid és K. Mihály előre kitervelték a gyilkosságot: előzőleg még a helyszínre is lementek, hogy elpróbálják, hogyan ölik meg. Tervüket két osztálytársuknak is elmondták, ők azonban nem vették komolyan a fiúk szándékát.

2008 május 21-én Józsefet egy tóhoz csalták Kaposváron, azzal az ürüggyel, hogy egy világháborús géppisztolyt találtak. A két elkövető előzőleg alkoholt fogyasztott, majd délután kettő óra körül az áldozattal együtt mentek ki a tóhoz. Eddigre már náluk volt a véső, amivel a gyilkosságot akarták elkövetni. A tónál aztán leütötték Józsefet egy bottal, majd többször megszúrták a vésővel. Eközben ő könyörögött az életéért, de Mihály és Dávid nem kegyelmezett neki. Arcára betondarabokat dobtak, majd miután eszméletét vesztette, bedobták a tóba. Ezután súlyos köveket dobáltak a testére, hogy lesüllyedjen. József halálát fulladás okozta, de az orvosszakértői vélemények szerint a sérüléseibe is belehalt volna: közel 20 külsérelmi nyomot találtak a holttesten.

A Pécsi Ítélőtábla nem látott lehetőséget a két fiatal – esetükben maximálisan kiszabható 15 év szabadságvesztéshez közeli – büntetésének enyhítésére, miután bebizonyosodott, hogy egyikük sincs olyan kóros elmeállapotban, amely akadályozta volna őt a tett súlyának és következményeinek felismerésében. Ráadásul mindketten Kaposvár egyik patinás gimnáziumába jártak, családi körülményeik rendezettek voltak. A bíróság előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek a két gimnazistát, és végül 14 év szabadságvesztésre ítélte a őket. Misi és Dávid a gyilkosságra azt a magyarázatot adta, hogy Jocó „nagyképű lett”, nem akart már barátkozni velük. A fiúk jó magaviselettel 10 év után szabadulhatnak, ennek most tavasszal jön el az ideje. A ma 28 éves fiatalok a büntetésük ideje alatt semmilyen szabályt nem szegtek meg. 

– Az átlagnál sokkal intelligensebbek. Mind a ketten simán leérettségiztek odabent. Mihály a festészetbe és a vallásba menekült. Freskókat készített a börtön kápolnájába és a lelkésszel is nagyon jól összebarátkozott. Olyannyira, hogy azt is megengedték neki, hogy mellette dolgozzon a börtön kápolnájában. Most már olyan segédlelkészféleként dolgozik. Festéssel és rajzolással telnek a mindennapjai – mondta el egy volt rabtársa.

– Dávid nem az a művészlélek típus. Mihállyal ellentétben nem a vallásba menekült. Konyhai kisegítőként dolgozik. Krumplit, zöldségeket pucol, és mosogatja a hatalmas vájlingokat. Csinálja, amit kell, mikor milyen munka van. Tavasszal engedik ki őket feltételesen. Mind a ketten tele vannak dicsérettel, így szinte biztosra vehető, hogy jóvá fogják hagyni a feltételes szabadlábra helyezési kérelmüket. Már alig várják, hogy szabaduljanak.

Bodó László, a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület parancsnoka a kutatás egyik irányítója volt. Így emlékezett vissza a 11 évvel ezelőtt történtekre és a gyilkosság helyszínére:

– A mai napig nem tudom elhinni, hogy két fiatalkorú ilyen kegyetlenül képes kioltani egy másik fiatalkorú életét. Azok a helyszínen talált nyomok, és test egy életre beleégett az ember retinájába.

A parancsnok azóta is tartja a kapcsolatot a megölt fiú szüleivel.

Nagyon jó emberek. Sokat beszélgettünk a tragédia után. Rendszeresen felhívtam őket az ünnepekkor is, hogy megpróbáljak egy kis vigaszt nyújtani nekik. Nagyon nehezen jött össze nekik a fiúk, ő volt a mindenük – mondta a parancsnok. Szabadulásuk hírére így nyilatkozott a 24.hu riporterének:

Az élet fogja majd eldönteni, hogy alkalmasak-e arra, hogy kiengedjék őket. Hogy az a bő tíz év, amit bent töltöttek, elég tanulsággal szolgált-e a számukra ahhoz, hogy valóban megváltozzanak. Remélem, hogy jó irányba sikerült terelni az életüket a börtönévek alatt.

 

Megosztás