100 ezer forintra bírságolhatják a buszsofőröket, ha maszk nélküli utast vesznek fel

Szeptember 15-től szigorítják a járványügyi szabályokat a Volánnál is: akár 100 ezer forintos bírságot is kaphat az az autóbusz-vezető, aki maszk nélküli utast enged fel.

Levélben küldte ki az utasítást a Volánbusz a szolgálati helyeken dolgozó sofőröknek, mely szerint akár 100 ezer forintos bírsággal is sújthatók, ha szeptember 15-től maszk vagy egyéb, a száj és orr eltakarására alkalmas viselet nélküli utast engednek fel a járműre.

Ezt a rendőrség külön ellenőrizni fogja, mely során „mind az utasok, mind a cégnél dolgozó kollégák is 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak, ha nincs rajtuk maszk” – írta az ATV.

Hivatalosan már május 4-től kötelező a szájmaszk viselése a tömegközlekedési eszközökön. Ám már augusztusban nyilvánvalóvá vált, hogy túl sokan nem tartják be ezt a járványügyi szabályt. Éppen ezért a múlt hónap végén fokozottan ellenőrizte a rendőrség a nagyobb autóbusz-állomásokon a közegészségügyi előírások – például a maszkviselési kötelezettség – betartását.

A Volánbusz mindenkit nyomatékosan megkér a szabályok követésére, hiszen a járvány második hulláma most erőteljesen fellángolt. A hivatalos adatok alapján Somogyban eddig 97 beteget azonosítottak, tegnap újabb 11 embernél mutatták ki a fertőzést. A vírus második hullámának megjelenése óta, vagyis az elmúlt két hétben csaknem megháromszorozódott a regisztrált fertőzöttek száma a megyében: 33-ról 97-re ugrott.

Megosztás