400 ezer és 1 millió közötti fizetések a Balatonnál?

Pultos, felszolgáló és szakács: ezekből akkora a hiány a Balatonon, hogy a kereskedelmi és vendéglátóhelyek nyolcvan százaléka dolgozót keres. Míg korábban a turistahiány volt a gond, ma egyértelműen a munkaerőhiány.

Havi egymillió is kínálnak egy szakácsnak a Balatonnál, írja a Népszava. A balatoni éttermek, boltok, cukrászdák, fagylaltozók sorra kinyitottak legkésőbb a hosszú pünkösdi hétvégén. Csakhogy sok esetben maguk a tulajdonosok, mert alkalmazottakból egyelőre minden eddigit felülmúló a hiány.

– Itt a környéken mindenki megadja az 1000-1200 forintot óránként, azaz, aki akar dolgozni, képzettség nélkül is megkereshet 400 ezer forintot havonta. Csak éppen nincs meg a hajlandóság – panaszkodott a napilapnak az egyik lellei vállalkozó. – A fiatalok úgy gondolják, hogy eldolgozgatnak, aztán este irány a buli, viszont mi is nyitva vagyunk hajnali kettőig, azaz nem lehet csak úgy lelépni.

Egy másik étteremben arról számoltak be a lapnak, hogy az interneten legalább húsz helyen hirdetik az üres állásokat, de nincs jelentkező. A következő tulajdonos szerint családtagokat szerveztek be még külföldről is, hogy elegen legyenek nyáron. Egy újabb étterem pedig hétfőnként valószínűleg zárva lesz, mert nincs elég dolgozójuk az egész heti üzemeltetéshez. Sok büfé csak június közepére tervezi a nyitást, mert arra számítanak, hogy ha véget ér a tanév és az egyetemi vizsgaidőszak, akkor könnyebben fognak dolgozót találni.

Szakácsok, felszolgálók és pultosok iránt van a legnagyobb kereslet a tóparti vendéglátóhelyeken. Azaz éppen olyanok iránt, amilyen szakmákra a nagyatádi ipari iskolában képezik a fiatalokat. Nyomban megkérdeztük őket, nekik milyenek a tapasztalataik.

– Körülbelül minden harmadik-negyedik vendéglátós tanulónk dolgozik a nyáron valamilyen munkahelyen – válaszolta Döméné Lajos Katalin tagintézmény-vezető. – A tizedikeseink a nyári gyakorlatukat töltik, de a végzősök, vagyis a tizenegyedikesek közül is néhányan úgy döntöttek, hogy most még idénymunkásként elmennek a Balatonra, és csak a nyár végén helyezkednek el.

Mint kiderült, többen évek óta eljárnak dolgozni a Balatonra nyaranként, két érettségire felkészítő osztályba járó lány például Máriára. Az általunk megkérdezettek mind a déli parton vállalnak munkát, de Szentgyörgytől egészen Siófokig. A pincér és szakács tanulók azonban egységesen lényegesen alacsonyabb fizetésekről számoltak be, mint ami az országos sajtóban megjelent. Persze, ők, úgymond, diákmunkások. Ők többnyire havi 250 ezer forintot keresnek, amihez a szállás és az étkezés biztosítása jön még hozzá. 

Tessék, kérem, idénymunkára büfét, éttermet választani!
                        Tessék, kérem, idénymunkára büfét, éttermet választani!

 

Megosztás