41 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma Somogyban

Ma éjfélig várják a 16-18 évesek regisztrációját. Az ő időpont-foglalási lehetőségük várhatóan a jövő hét elején megnyílik az oltásra. A Janssen vakcináiból a háziorvosok is kapnak majd a jövő héten.

Péntek éjfélig várják a 16-18 évesek regisztrációját a vakcinainfo.gov.hu-n – emelte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs online sajtótájékoztatóján tegnap. Galgóczi Ágnes hozzátette: az ő időpont-foglalási lehetőségük várhatóan a jövő hét elején megnyílik az oltásra.

A szakember elmondta azt is: harminc százalékkal csökkent Magyarországon a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a 17. héten az előző heti adatokhoz képest. Somogyban ennél is nagyobb mértékű volt a visszaesés: 41 szátalékos.

A múlt héten a legtöbb új fertőzöttet, az összes eset 13,5 százalékát Pest megyében azonosították. A legnagyobb arányban, 44 százalékkal Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csökkent az új fertőzöttek száma, a második lett Somogy, Heves megyében 39 százalékos volt a csökkenés.
Kiderült: a járvány kezdete óta a fertőzöttek 23 százaléka a 40-49 évesek, 17 százaléka az 50-59 évesek, 16 százaléka a 30-39 évesek korcsoportjából került ki, míg a 65 év felettiek alig több mint 12 százalékkal reprezentáltak – ismertette.
Galgóczi Ágnes megismételte, hogy immár három fajta oltóanyagra – Szputnyik V-re, Sinopharmra és AstraZenecára – lehet a regisztráltaknak oltási időpontot foglalni.
Elmondta, hogy aznap további 64 800 adag Moderna-vakcina érkezik Magyarországra, ebből a szociális intézmények részesülnek, illetve második körös oltásokra használják fel.
Hozzátette, hogy megkezdődött a Janssen-vakcina felhasználása az oltóbuszokon, illetve ebből a készítményből jövő héten a háziorvosok is kapnak majd, akik saját praxisukban oltják a regisztráltakat.
Az osztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a védelmi intézkedéseket, a maszkviselési és távolságtartási kötelezettséget továbbra is be kell tartani ahhoz, hogy a kedvező járványügyi tendencia megmaradjon.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

 

Megosztás