80 palack pálinka és 100 üveg bor Segesden

Tekintélyes mennyiségű párlatot és nedűt neveztek a múlt hétvégén a gazdák a segesdi bor- és pálinkaversenyre. A borokat immár harmincadik, a pálinkákat pedig tizenharmadik alkalommal bírálták.

A Szent László Bor- és Pálinkabarát Egyesület tagjai idén is összehívták a bírákat, hogy megtalálják a környék legjobb borait. Természetesen nem hiányozhattak a vidék legzamatosabb pálinkái sem. Borok közül 6 kategóriában 109 üveg bort neveztek be a gazdák. A szigorú szakmai zsűri négy órán keresztül szorgalmasan kóstolgatta a szőlőnedűket. A nyolc versenybíró között borszakértő, bortermelő és borlovag is volt. Az idei év legjobb boraival Hernesz Imre, Bőhm Gyula, Tóth Zoltán, Melicz Lajos és Kalafatics János dicsekedhetnek. 36 segesdi bor és 73 vendégbor mérettetett meg a versenyen, 38 fehér, 54 vörös és 17 palack rosé.

Asztali boraink minőségével a zsűrit is megleptük. Rosé és édes borból viszonylag keveset készítünk, a száraz borok jellemzőek nálunk – mondta Büki Zsolt, az egyesület elnöke.

Az „aqua vitae”, azaz az élet vize, így is hívják a pálinkát. A legjobbak készítői arany minősítésben részesültek. Ignácz György sárgabarack szíverősítője lett az év különdíjasa, Urbán Róbert fekete noah-ja az év vendégpálinkája, Antalfi József körte ízű tüzes vize pedig az év pálinkája lett. 82 párlat közül 46 segesdi, 36 pedig vendég nevezésű volt. Különleges ágyas pálinkákkal is érkeztek a versenyre, de legnagyobb népszerűségnek továbbra is az alap ízek örvendtek.

Az estét a Nagyatádi Vadvirág Néptánccsoport előadása, a Somlóhegyi Borlovagok Rinyamenti Klub és a Rozmaring Népdalkör műsora színesítette. Kóré Mihály atya ünnepélyesen megszentelte az italokat. Az oklevelek kiosztását jóhangulatú hajnali mulatozás követte.

Fotó: Györke József, Péntek Bálint

 

Megosztás