A dél-somogyi falu lett a hazai söralapanyag fővárosa

Komlószüretet rendeztek Kastélyosdombón a hétvégén, ahol minőségi söralapanyagot állítanak elő. Idén először már a helyszínen is kóstolható volt a kastélyosdombói komlóval készült magyar sör.

Komlószüret Kastélyosdombón címmel rendezett jótékonysági zenés családi pikniket az Ökumenikus Segélyszervezet augusztus 6-án a térség központjának is helyet adó Erdődy-kastélyparkban.

A program a legilletékesebb hazai szakemberek részvételével zajló kerekasztal-beszélgetéssel indult. Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, Tarpataki Tamás, továbbá Nikos Zois, a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Jankovics Sándor, az Ökumenikus Segélyszervezet kastélyosdombói birtokgazdájának részvételével zajló „Komlóültetvénytől a söröskorsóig” témájú eszmecserét Lados Péter, a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. sörfőző mestere vezette. Az idei szüret hivatalos megnyitóján Kirizs Zsolt, Kastélyosdombó polgármestere köszöntötte a település lakói nevében a vendégeket, majd Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója foglalta össze komlótermesztésben elért eredményeket. Kiemelve, hogy a kezdetben 1 hektáron indult komlótermelés ma már a térségben 14 hektáron zajlik, és mintegy 30 ember számára ad rendszeresen munkalehetőséget, ezzel téve a piciny Somogy megyei települést, Kastélyosdombót – ahogy helyiek mondják – a „magyar komló fővárosává”.
Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy pályája kezdetén 7, aztán csak 5 hektáron termeltek komlót Magyarországon, ami aztán tovább csökkent. Nagy öröm számára, hogy mára több mint 14 hektáron folyik Kastélyosdombón és környékén a gazdálkodás, és hogy ehhez az Agrárminisztérium a kezdetektől fogva jelentősen hozzájárul ezen együttműködés keretében.

Söreinkkel a valódi összetartozás örömét teremtjük meg együtt egy jobb világért. A gyümölcsöző együttműködés eredménye immár egy magyar árpából, magyar komlóból, magyar sörfőzők kiemelkedő tudásával főzött prémium világos sör – mondta el Nikos Zois, a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója.
 
Délután 3 órakor ünnepélyesen is elstartolt az idei szüret, ahol a résztvevők különleges élményként kísérhették végig a komló útját az ültetvénytől a söröskorsóig. Elindították a szüretelő eszközöket, és bemutatták egyebek között a szárító berendezést és a pelletáló üzemet is.  Sőt, a résztvevők idén először már meg is kóstolhatták a kastélyosdombói komlóval készült Soproni 1895 prémium lager sört.

A szüreti program idén is sport- és kézműves- és hagyományőrző programokkal, valamint gasztronómiai élményekkel vált teljessé. A helyszínen frissen készülő bográcsos ételek, házi készítésű finomságok és természetesen kastélyosdombói sajtkülönlegességek várták a vendégeket. A világszínvonalú zenei programra idén is az elismert blues zenész, Little G Weevil és zenésztársai jelentettek garanciát.

Az esemény kapcsolódott az Ökumenikus Segélyszervezet idei Iskolakezdés együtt! adománygyűjtő kampányához is, melynek célja 2000 nehéz sorsú hazai diák tanévkezdésének támogatása. A felnőtteknek által befizetett belépők ára és az egyéb helyszíni adományozási formák is e célokhoz járultak hozzá.
 
A komlótermesztésnek nagy hagyománya van Magyarországon, amely az elmúlt évtizedekben visszaszorult. Ezt a hagyományt kívánta újjáéleszteni a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet négy éve indult közös programja, mely a kezdetektől fogva az Agrárminisztérium támogató összefogásával zajlik. Az együttműködés kialakításakor meghatározott, és mára megvalósult célja az volt, hogy növeljék a jó minőségű, magyar alapanyagok mennyiségét a sörgyártásban, s emellett munkahelyek teremtésével hozzájáruljanak a termesztésben részt vevő hátrányos helyzetű családok megélhetéséhez. 

 

Megosztás