A kihulló parázs gyújtotta fel éjjel a lakást

Csurgón egy családi ház kéménye tisztítónyílásának ajtaja kiesett, és a kihulló izzó korom felgyújtotta a közelben lévő használati tárgyakat csütörtökön éjszaka. Hetesen és Szentán szintén a kémény okozott tüzet.

Csurgón, a Cserti Mihály utcában egy vízteres kandallóval fűtött családi ház kéményének tisztítónyílás ajtaja kiesett és a kihulló izzó korom felgyújtotta a környezetében található használati tárgyakat csütörtökön éjszaka. A nagyatádi hivatásos és csurgói önkormányzati tűzoltók kiérkezésekor a tulajdonosnak már sikerült eloltania a keletkezett tüzet, ám könnyen nagyobb baj is lehetett volna az esetből, azon túl, hogy a fűtési rendszer működésképtelenné vált.

Az utóbbi hetekben a fagyos időjárás beköszöntével és a fűtési szezon komolyabbra fordulásával nem ez volt az első hasonló tűzeset a megyében. December másodikán Hetesen kéményben lerakódott korom és kátrány okozott tüzet. December nyolcadikán, délután Szentán szintén egy nem kellően tisztán tartott kémény égett ki. Ugyanezen a napon éjszaka pedig Iregszemcsén a kályhából kiszedett és a bejárat elé kiöntött forró hamu és parázs gyújtotta meg az ajtót és a közelében lévő tárgyakat. Csak néhány tűzeset, ami kellő odafigyeléssel és felelősségteljesebb magatartással megelőzhető lett volna. Ugyanis a fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelent, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztják.

A legfontosabb szabályok, amelyek betartásával a tüzelő-, fűtőberendezések biztonsággal üzemeltethetők:

A fűtőeszköz és a kémény kialakítását és karbantartását bízzák szakemberre, a házilag barkácsolt berendezések életveszélyesek lehetnek.
Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét. A lerakódott por és szennyeződés nemcsak rontja a fűtés hatékonyságát, hanem balesetekhez is vezethet.
A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, az állampolgár által foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. Ezen a linken lehet időpontot foglalni. Ha valaki a telefonos ügyintézést választja, hívja a 1818-as telefonszámot, majd a 9-es és az 1-es nyomógomb benyomásával eléri a kéményseprőipari ügyfélszolgálatot.
A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.
Egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és korántsem biztos, hogy időben jeleznek.
Ne fűtsenek háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, ami miatt visszaáramolhat a füst a házba.
Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban.
A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd és akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik.

Megosztás