A magyar települések feketelistáján 4. Rinyabesenyő

Csak három Borsod megyei településen több a munkanélküli, mint Rinyabesenyőn. Egyébként országosan nőtt azon települések száma, ahol legalább minden ötödik munkaképes korú lakos álláskereső. Somogy egésze is rosszul áll.

Az említett Rinyabesenyőn a munkaképes korú lakosság 31,79 százaléka álláskereső. Somogyban még öt ilyen falu van: Somogysámson (27,18%), Görgeteg (21,94%), Nemesdéd (26,16%), Hollád (20,22%) és Somogyaracs (20%) – derül ki a legfrissebb statisztikai adatokat elemző Napi.hu írásából. A lap körképet ad a legjobban és a legrosszabbul teljesítő településekről.

Az egy évvel korábbihoz képest kevesebb az olyan település, ahol nincs egyetlen álláskereső sem. Ilyen is akad Somogyban, mégpedig kettő, de – ahogy országosan is – a listára felkerülő települések jellemzően alig lakottak: Rinyaújnép mindössze 51, Somogysimonyi pedig 103 lakosú (2018-as adatok). Vagyis ezekben a falvakban alig néhány munkaképes korú él.

A megyék sorrendjében Somogy a harmadik legrosszabb a relatív mutatót tekintve: arányaiban csak Borsodban és Szabolcsban több a munkanélküli. Számszerűen is rendkívül rosszul állunk: csak Baranyában több az álláskereső (persze, ott többen is laknak), de egyedül Somogyban több az állástalan (12.508), mint Győr-Moson, Vas és Komárom-Esztergom megyékben összesen (11.789).

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás